Bar van restaurant Burgerzaken

2. Leidse sleutels

Dossier Deemsterland / aflevering 2

Woensdag hebben Gaston Steijger, Heleen Karsten en Jens Verschuuren een eerste kort onderzoek in Leiden uitgevoerd. In grand café Burgerzaken in Leiden ontdekten ze dat Titus Karsten daar inderdaad verwacht werd op de 20e december, maar daar niet is komen opdagen. Ze hebben een grote envelop weten te bemachtigen die daar voor hem is achtergelaten, met daarin een getypte brief en een plattegrond.


Een integrale verslaglegging van hun wedervaren is hieronder te vinden.

Brief 2 aan Titus KarstenBrochure van Rijksmuseum voor Oudheden, circa 1928, met aantekeningen

R.P. Avezaath

R.P. Avezaath

Secretaris van het Heimdal genootschap. Regelaar. Ambtenaar bij een middelgrote gemeente.

94 gedachten over “2. Leidse sleutels”

  1. Dit is ook nieuw voor mij. Ik ga in zo’n geval op mijn intuïtie af. Gewoon binnen stappen met een goed verhaal bij gebrek aan een betere suggestie?

 1. Mag ik de suggestie doen dat we eerst bij Burgerzaken langs gaan. Dit lijkt me een goed punt om te beginnen en als we allemaal gaan is de kans dat ons iets ontgaan gering. Laten we hopen dat de Wagt daar inderdaad achter de bar staat. Weten we trouwens of de opmerking van de heer Karsten slaat op een brief aan of een brief van de Wagt?

 2. Dat gaat in ieder geval goed. Voor iedereen die mijn laatste aanpassing van het bericht bovenaan niet gelezen heeft: je ziet de nieuwste berichten door regelmatig op F5 te drukken om de pagina te verversen.
  Het is aan u, maar is het een idee om naar Leiden af te reizen en daar op een logische locatie bijeen te komen?
  Hoe reist u?

 3. Toevallig had ik hetzelfde voorstel als Gaston: laten wij tezamen gaan, met het oog op de veiligheid e.d. En dan beginnen met Burgerzaken en daarna door naar het Hotel Nieuw Minerva.
  Ik ben gewend om naar Leiden met de trein te reizen, dat is snel en gemakkelijk (geen gedoe met parkeren in het Centrum)

 4. Op mijn pc moet ik rechtsklikken op de hyperlink en dan kiezen voor ‘koppeling openen in nieuw tabblad’, anders ga ik rechtstreeks naar google maps, en verlaat ik het forum.

 5. Akkoord, u reist elk met de trein of eigen vervoer naar Leiden en spreekt daar af bij de uitgang van het perron. Na een voorspoedige reis, treffen jullie elkaar aan de stadszijde.

 6. Burgerzaken ligt aan de Breestraat, dat lijkt op loopafstand van het station (kwartiertje lopen). Spreken wij af elkaar te ontmoeten op station Leiden?

 7. Wat mij betreft gaan we naar binnen, gaan aan de bar zitten, bestellen wat te drinken en vragen vervolgens aan de barkeeper naar T. de Wagt

 8. Nee, vergat ik te melden. Ik gooi voor jou. Een vijf.
  Korte uitleg: stel dat Jens als eerste vaardigheid observatie heeft, dan is twee of hoger voldoende.
  Als het zijn tweede vaardigheid is, dan is 3 of hoger goed.
  Als Jens de vaardigheid niet heeft, dan is een 6 nodig.
  In dit geval heeft Jens sterk het idee dat niemand jullie volgt.

 9. Terwijl Heleen (hopelijk) een gesprek aanknoopt met T, de Wagt leun ik wat achter over en bekijk “Burgerzaken”. Wat voor soort gelegenheid is dit eigenlijk?

 10. Gaston, het is een ruime gelegenheid, niet breed maar wel diep. Inrichting in Jugendstil stijl, jaren 1920. Een druk bezocht café-restaurant, de bediening is vriendelijk en snel. Een serveerster neemt jullie bestellingen op, en komt na een tijdje terug met vier glazen.

 11. Gaston, dat is net voldoende. Je hebt niet het idee dat er mensen speciaal op jullie letten. Maar je houdt de barkeeper in de gaten, zodra Heleen naar hem toeloopt.

 12. Gaston, net voldoende was voor de twee. De vier (ook goed) geldt tijdens het gesprek met de barkeeper.
  Barkeeper tegen Heleen: Hallo mevrouw, wat kan ik voor u betekenen?

 13. Ik stel mijzelf voor en vertel dat ik hier ben uit naam van mijn broer Titus. Titus heeft contact gehad met T. de Wagt en wij willen graag even verder met hem praten

 14. Gaston, inderdaad 3. Ik telde even mezelf mee 🙂
  Jens, het is druk buiten. De bar is dichtbij de uitgang.
  Barkeeper tegen Heleen: Sorry, maar Ton is er vandaag niet. Kan ik iets doorgeven?

 15. Ik tegen barkeeper: jammer dat Ton er niet is, wij willen hem graag persoonlijk even spreken. Wanneer werkt hij weer? Of kunnen we thuis bij hem langsgaan, wat is zijn adres?

 16. Barkeeper tegen Heleen: Nee, helaas dat mag niet. Privacy, begrijpt u. Maar ik kan wel een boodschap voor hem opschrijven. Hij is er over twee dagen weer. Hij heeft met nieuwjaarsnacht de lange dienst gedraaid.

 17. Ik tegen barkeeper: wil je dan tegen Ton zeggen dat ik hier over 2 dagen weer ben en graag even met hem bijpraat over Titus. Heeft Ton trouwens nog een brief achtergelaten voor Titus?

 18. Ik gebruik mijn charmes om de barkeeper te overtuigen. Dank voor het aanbod Jens, maar we moeten hier over 2 dagen nog terugkomen voor een gesprek met Ton de Wagt, dus een goede indruk kan belangrijk zijn

 19. Okee, Heleen werpt haar charmes in de strijd en ik een dobbelsteen. Een zes. De barkeeper bezwijkt.
  Barkeeper: okee, als u het zo stelt. Zijn zus kan ik niet weigeren.
  Hij maakt de kluis onder de bank open en zegt: eerlijk gezegd is het een beetje een vreemde brief. Hij is niet al dagen niet opgehaald, dus ik heb hem opengemaakt. Het lijkt een beetje een louche handeltje ofzo. Ik wil me er niet mee bemoeien hoor.
  Hij geeft de brief aan Heleen.

 20. Inderdaad Gaston, jullie keren terug met de envelop. Ik zal later de kaart en de brief op de site zetten, maar kort gezegd komt het op het volgende neer.
  Jens: het is een kaart van het Rijksmuseum voor Oudheden, maar je herkent hem waarschijnlijk niet. Hij is oud en weinig mensen zullen hem kennen.
  De brief beschrijft dat dit een kaart is die van de opa van de schrijver is geweest. Het is het bewijs voor wat hij telefonisch tegen Titus heeft vertelt. Er staat ook een locatie in de brief in Leiden, en een tijdstip, vrijdag 21, 20:00.

 21. Ik zie overigens dat het al tien uur is geweest. Ik stel voor dat we in een volgende sessie naar Nieuw Minerva gaan. Er is al materiaal voor, dus we kunnen dan naadloos door. Datum en tijdstip kunnen we zsm afspreken wat mij betreft.

 22. Wat mij betreft een mooi resultaat voor vanavond!
  Ik stel voor dat wij nu naar huis reizen, morgen moet ik in verband met werk weer bijtijds op
  Over 2 dagen wil ik graag hier terugkomen om Ton de Wagt te spreken. Zullen we daarna naar Hotel Nieuw Minerva gaan? En misschien ook naar de locatie in de brief?

 23. Okee, bedankt voor de bijdrage allemaal. Hadden jullie allemaal even vertraging halverwege?
  En is het voor herhaling vatbaar? Het was nog even uitproberen.

 24. Beste Roderik,
  Ook ik had wat last van vertraging halverwege. Maar het was een plezierige en succesvolle sessie, dus zeker voor herhaling vatbaar.
  Tot over 2 dagen

 25. Overigens: tussen de oude foto’s van Mattemburgh, die ik van mijn ouders gister meekreeg, vond ik een foto van een ouderwetse waterpomp met een soort gootsteenbak. Misschien heeft het rijmpje van de poembak daarmee te maken? IK bel mijn ouders morgen of zij zich iets herinneren.

  1. Beste Gaston,
   Gisteren was ik helaas afwezig, vandaar mijn wat late reactie.
   Goed dat je zelf op pad gaat naar het RMO. Ik heb inmiddels ook iets over een verwant onderwerp te horen gekregen, en wil dat later vandaag met je delen. Ik zal (vermoedelijk eerder) ook de kaart en de brief die jullie in Burgerzaken vonden, publiceren. Misschien is dat nog nuttig bij je naspeuringen.
   Veel succes bij jouw onderzoek. Ik ben benieuwd wat het oplevert!

   1. Beste Roderick en andere leden,
    ik ben blij met de extra informatie die is aangeleverd; ik verwacht er zeker wat aan te hebben. Ik zal zeker op zoek gaan naar de Nehalennia stenen en proberen uit te vinden wie de autoriteit is op dit gebied. Altijd handig om te weten. Misschien is dat een mooie ingang om iemand van het RMO te spreken te krijgen; het is makkelijker met mensen in contact te komen als er een reden is. Als dat lukt dan zal ik ook proberen of ik iets te weten kan komen over de inbraak van 1930.

Reacties zijn gesloten.