Bar van restaurant Burgerzaken

2. Leidse sleutels

Dossier Deemsterland / aflevering 2

Woensdag hebben Gaston Steijger, Heleen Karsten en Jens Verschuuren een eerste kort onderzoek in Leiden uitgevoerd. In grand café Burgerzaken in Leiden ontdekten ze dat Titus Karsten daar inderdaad verwacht werd op de 20e december, maar daar niet is komen opdagen. Ze hebben een grote envelop weten te bemachtigen die daar voor hem is achtergelaten, met daarin een getypte brief en een plattegrond.


Een integrale verslaglegging van hun wedervaren is hieronder te vinden.

Brief 2 aan Titus KarstenBrochure van Rijksmuseum voor Oudheden, circa 1928, met aantekeningen

R.P. Avezaath

R.P. Avezaath

Secretaris van het Heimdal genootschap. Regelaar. Ambtenaar bij een middelgrote gemeente.

94 reacties op “2. Leidse sleutels”

 1. Mag ik de suggestie doen dat we eerst bij Burgerzaken langs gaan. Dit lijkt me een goed punt om te beginnen en als we allemaal gaan is de kans dat ons iets ontgaan gering. Laten we hopen dat de Wagt daar inderdaad achter de bar staat. Weten we trouwens of de opmerking van de heer Karsten slaat op een brief aan of een brief van de Wagt?

 2. Dat gaat in ieder geval goed. Voor iedereen die mijn laatste aanpassing van het bericht bovenaan niet gelezen heeft: je ziet de nieuwste berichten door regelmatig op F5 te drukken om de pagina te verversen.
  Het is aan u, maar is het een idee om naar Leiden af te reizen en daar op een logische locatie bijeen te komen?
  Hoe reist u?

 3. Toevallig had ik hetzelfde voorstel als Gaston: laten wij tezamen gaan, met het oog op de veiligheid e.d. En dan beginnen met Burgerzaken en daarna door naar het Hotel Nieuw Minerva.
  Ik ben gewend om naar Leiden met de trein te reizen, dat is snel en gemakkelijk (geen gedoe met parkeren in het Centrum)

 4. Nee, vergat ik te melden. Ik gooi voor jou. Een vijf.
  Korte uitleg: stel dat Jens als eerste vaardigheid observatie heeft, dan is twee of hoger voldoende.
  Als het zijn tweede vaardigheid is, dan is 3 of hoger goed.
  Als Jens de vaardigheid niet heeft, dan is een 6 nodig.
  In dit geval heeft Jens sterk het idee dat niemand jullie volgt.

 5. Gaston, het is een ruime gelegenheid, niet breed maar wel diep. Inrichting in Jugendstil stijl, jaren 1920. Een druk bezocht café-restaurant, de bediening is vriendelijk en snel. Een serveerster neemt jullie bestellingen op, en komt na een tijdje terug met vier glazen.

 6. Okee, Heleen werpt haar charmes in de strijd en ik een dobbelsteen. Een zes. De barkeeper bezwijkt.
  Barkeeper: okee, als u het zo stelt. Zijn zus kan ik niet weigeren.
  Hij maakt de kluis onder de bank open en zegt: eerlijk gezegd is het een beetje een vreemde brief. Hij is niet al dagen niet opgehaald, dus ik heb hem opengemaakt. Het lijkt een beetje een louche handeltje ofzo. Ik wil me er niet mee bemoeien hoor.
  Hij geeft de brief aan Heleen.

 7. Inderdaad Gaston, jullie keren terug met de envelop. Ik zal later de kaart en de brief op de site zetten, maar kort gezegd komt het op het volgende neer.
  Jens: het is een kaart van het Rijksmuseum voor Oudheden, maar je herkent hem waarschijnlijk niet. Hij is oud en weinig mensen zullen hem kennen.
  De brief beschrijft dat dit een kaart is die van de opa van de schrijver is geweest. Het is het bewijs voor wat hij telefonisch tegen Titus heeft vertelt. Er staat ook een locatie in de brief in Leiden, en een tijdstip, vrijdag 21, 20:00.

 8. Ik zie overigens dat het al tien uur is geweest. Ik stel voor dat we in een volgende sessie naar Nieuw Minerva gaan. Er is al materiaal voor, dus we kunnen dan naadloos door. Datum en tijdstip kunnen we zsm afspreken wat mij betreft.

 9. Wat mij betreft een mooi resultaat voor vanavond!
  Ik stel voor dat wij nu naar huis reizen, morgen moet ik in verband met werk weer bijtijds op
  Over 2 dagen wil ik graag hier terugkomen om Ton de Wagt te spreken. Zullen we daarna naar Hotel Nieuw Minerva gaan? En misschien ook naar de locatie in de brief?

 10. Overigens: tussen de oude foto’s van Mattemburgh, die ik van mijn ouders gister meekreeg, vond ik een foto van een ouderwetse waterpomp met een soort gootsteenbak. Misschien heeft het rijmpje van de poembak daarmee te maken? IK bel mijn ouders morgen of zij zich iets herinneren.

  1. Beste Gaston,
   Gisteren was ik helaas afwezig, vandaar mijn wat late reactie.
   Goed dat je zelf op pad gaat naar het RMO. Ik heb inmiddels ook iets over een verwant onderwerp te horen gekregen, en wil dat later vandaag met je delen. Ik zal (vermoedelijk eerder) ook de kaart en de brief die jullie in Burgerzaken vonden, publiceren. Misschien is dat nog nuttig bij je naspeuringen.
   Veel succes bij jouw onderzoek. Ik ben benieuwd wat het oplevert!

  2. Beste Gaston, inmiddels heeft ons nieuwe lid, Johanna Peters, de nodige informatie over het beeld uit de brief van ‘een vriend’ weten te verzamelen. Dit heeft duidelijk ook betrekking op het Rijksmuseum, mogelijk is het dus ook van belang voor jouw onderzoek. Je leest er meer over bij de laatste reacties onder https://www.heimdalgenootschap.nl/dossier001/de-verdwijning-van-titus-karsten/
   Ik ben heel benieuwd naar jouw onderzoek.

   1. Beste Roderick en andere leden,
    ik ben blij met de extra informatie die is aangeleverd; ik verwacht er zeker wat aan te hebben. Ik zal zeker op zoek gaan naar de Nehalennia stenen en proberen uit te vinden wie de autoriteit is op dit gebied. Altijd handig om te weten. Misschien is dat een mooie ingang om iemand van het RMO te spreken te krijgen; het is makkelijker met mensen in contact te komen als er een reden is. Als dat lukt dan zal ik ook proberen of ik iets te weten kan komen over de inbraak van 1930.

Geef een reactie