Café Smit & Voogt

9. Amsterdams Spoor

Dossier Deemsterland / aflevering 9

Maandagochtend, Gaston zit naast Bernard, in diens Bugatti Veyron. Hoewel de laatste zijn snelheid heeft aangepast aan de rest van het verkeer, wat door de file niet harder is dan een sukkeldrafje van nog geen dertig kilometer per uur, trekt de bolide de aandacht van velen. Ze zijn op weg naar Amsterdam, voor een afspraak met Cornelia Rietman, curator in het Verzetsmuseum.
‘Met een Bugatti in Amsterdam, jij durft’, zegt Gaston.
Bernard haalt zijn schouders op. ‘Tja, ik heb geen auto gekocht om hem in de garage te zetten. Anders was het wel een Mini geworden.’

Tegen een uur of elf parkeren ze de auto recht voor een hotel aan de Plantage Parklaan. Hij zet het alarm aan en met een knikje van zijn hoofd duidt hij het hotel aan.
‘Die letten wel een beetje op mijn auto’, zegt hij tegen Gaston.
‘Hoezo, ben je er een vaste gast?’
Bernard grijnst. ‘Nee, maar dat willen ze nu wel.’

Als ze café Smit & Voogt, een stukje verderop in lopen, zit er een vrouw uit het raam te kijken. Ze wuift, misschien wat onzeker, als zij hun ziet.
Bernard loopt kordaat op haar af, zijn hand uitstekend. ‘Mevrouw Rietman, neem ik aan?’
Ze houdt haar hoofd een beetje schuin en glimlacht. ‘Inderdaad. En dan bent u mijnheer Steijger, denk ik. Fijn u te ontmoeten.’
Ook Bernard stelt zich voor, en de drie bestellen wat te drinken. Na een korte uitwisseling van beleefdheden komt Gaston ter zake. ‘Ik ben blij u te kunnen spreken. Zoals ik aan de telefoon al zei, heb ik begrepen dat de heer Titus Karsten contact met u heeft gezocht over een brief die u in het museum in beheer hebt.’
‘Ja, dat klopt. We hadden een principe-afspraak dat hij eind december, of uiterlijk begin januari zou langskomen, om meer over de brief te horen te krijgen.’
‘Maar als ik goed heb, is die afspraak niet doorgegaan’,  zegt Gaston.
‘Inderdaad, hij zou op 24 december nog bellen om een datum overeen te komen, maar ik heb niets meer van hem gehoord. Vreemd, want hij was erop gebrand om snel de brief te bekijken.’
‘Weet u ook waarom hij daar zo op gebrand was?’
‘Ja, het was een brief die over een gebeurtenis in Noord-Brabant ging, waar zijn grootvader, ene Emmerik Karsten, betrokken was geweest. De brief is lange tijd staatsgeheim geweest, en is pas sinds kort, na de-rubricering, in ons museum ondergebracht.’

Gaston en Bernard kijken elkaar aan. Zou dit het langverwachte spoor zijn? Wat zouden ze kunnen vragen?

Hieronder de twee pagina’s van de brief die door Bernard en Gaston in het museum zijn bekeken [6-2: nieuwe versie voorpagina, RPA]

Brief van Bureau Bijzondere Opdrachten (pagina 1)Ontcijferde brief van Bureau Bijzondere Opdrachten (pagina 1)Brief van Bureau Bijzondere Opdrachten (pagina 2)Ontcijferde brief van Bureau Bijzondere Opdrachten (pagina 2)

 

 

 

 

 

 

 

Brief-TitusBrief 2 van Titus aan Heleen (p1)Brief-TitusBrief 2 van Titus aan Heleen (p2)Brief-TitusBrief 2 van Titus aan Heleen (p3)Brief-TitusBrief 2 van Titus aan Heleen (p4)Brief 2 van Titus aan Heleen (p5)Brief 2 van Titus aan Heleen (p6)Brief 2 van Titus aan Heleen (p7)

 

 

Afbeelding bovenaan van Google Maps (bewerking Heimdal genootschap)

R.P. Avezaath

R.P. Avezaath

Secretaris van het Heimdal genootschap. Regelaar. Ambtenaar bij een middelgrote gemeente.

50 gedachten over “9. Amsterdams Spoor”

  1. Ik wil graag weten van Cornelia wie het eerste contact heeft gelegd. Als dat de heer Karsten was dan vraag ik me af hoe hij wist dat de brief bij het Verzetsmuseum terecht was gekomen. Dat laatste doe ik misschien iets te hard op zo dat ze dat “per ongeluk” kan horen.

    1. Titus heeft het eerste contact gelegd, vertelt Cornelia. Titus wist dat zijn grootvader een rol had gespeeld bij het voorkomen van een aantal executies tegen het eind van de oorlog. Mattemburgh, eigendom van zijn grootvader, was gevorderd geweest, maar zijn grootvader kwam er nog wel regelmatig en had opgevangen dat er een aantal terechtstellingen van gevangengenomen Nederlanders zouden plaatsvinden. De brief gaat daarover. Hoe Titus echter van het bestaan van de brief kende, weet ze niet.

      1. Ook ik zie het thema wat Bernard ziet (hier beneden) en vraag Cornelia of het museum informatie heeft over Mattemburgh tijdens de tweede wereldoorlog. Of is er een ander museum dat dat mogelijk wel/ wat meer informatie heeft.

        1. Sterker nog, de brief gaat precies over dat onderwerp. Goede inschatting dus.
          Zie ook mijn antwoord aan Bernard hieronder, en de brief zelf die later ook aan bod komt.

  2. Weten we iets van de Mattemburgh tijdens de oorlog? Zijn dat executies of liquidaties geweest of is het als Duitsch hoofdkwartier of opslag in gebruik geweest? Als dat laatste het geval is heb ik er wellicht iets over gehoord van mijn vader.

    1. Cornelia weet te vertellen dat Mattemburgh deel van het strijdtoneel bij de Slag om de Schelde is geweest, 2 oktober tot 8 november 1944. Er wordt wel beweerd dat de slag misschien nog wel belangrijker is geweest dan de Slag om Arnhem, maar hij spreekt kennelijk minder tot de verbeelding. Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_de_Schelde.
      Met rond de 24.000 doden was het in ieder geval een veel intensievere slag dan bij Arnhem, waar ongeveer 3.000 doden vielen te betreuren.
      Daarvoor was Mattemburgh al geruime tijd gevorderd door de bezetter, en was er een barakkenkamp voor soldaten gevestigd. Tijdens de slag is er zoveel gevochten dat de bomen op het landgoed zo doorzeefd zijn geraakt met kogels en granaatscherven dat ze niet meer geschikt waren voor houtproductie. Over executies op het terrein wordt wel gesproken, en de brief die Titus wilde bekijken spreekt daar ook over.

  3. Hallo allemaal,

    heel veel dingen gaan er nu door mijn hoofd. Ik denk dat de heer Karsten mijn geest een heel stuk rustiger had kunnen maken als hij mijn vragen zou kunnen beantwoorden.
    * onze “tegenstanders” in de zwarte BMW: zijn die van/gelieerd aan de MIVD? De BMW zou daar op kunnen duiden.
    * ligt er een steen begraven bij de orangerie van Mattemburgh? (of heeft die er gelegen en is die inmiddels weggehaald?)
    En dan is er nog de vraag of er zo’n steen ligt in de tunnels in Wageningen…. Maar eerst ga ik een gesprek voeren met C.

    1. Hallo Gaston, Bernard en de rest,
      Gewoon wat ideeën:
      – Ik ben benieuwd of Gaston gelijk heeft over de de MIVD. Dat zou ons wel een idee geven over onze tegenstanders. In de namenlijst van Titus staat een majoor V. Hoogewerf, met vermelding: speciale dienst. Zou hij bij de MIVD zitten? Ik ga informeren bij mijn oude legeronderdeel…
      – Er zijn wel heel veel stenen, ik ga de brief van Titus nog eens lezen, daar was ook sprake van meerdere stenen.
      – Ik vind de brief die jullie hebben gevonden wat raar. Grote operatie om wat executies te voorkomen, vlak voor een enorm offensief. Moeilijk voorstelbaar, vind ik. Om wat voor mensen ging dat dan? Kan Bernard eens aandachtig naar die brief kijken? Kan hij als antiquair zien of de brief wel echt is?
      – Ik heb van Gaston het bezoek aan Utrecht overgenomen, aan die hoogleraar. Ik zal dat in gang zetten, tenzij iemand anders wil.

    2. Nog iets over de bief van het departement van oorlog. Ik zie net dat Titus in zijn brief (aa andere dus, zie https://www.heimdalgenootschap.nl/dossier001/7-leiden-in-last) schrijft dat zijn opa Emmerik een heldhaftige rol gespeeld heeft bij het voorkomen enorme ramp, formaat stad wegvagen. In een niet al te lang verleden.
      Dat klinkt niet als wat in deze brief staat, maar die Cornelia Rietman zegt dat die brief gaat over een gebeurtenis waarbij opa Emmerik betrokken is geweest. Ik weet niet hoe ik dit moet zien, maar het is wel een beetje raar.

    3. Hallo Gaston en Jens,
      Jens vindt met enige moeite uit dat majoor V. Hoogewerf op het hoofdkwartier van de MIVD in Den Haag werkt. Ze is een mevrouw, Valkyra Roswitha Hoogewerf, geboren Schillinger, om precies te zijn.

      1. Roderick,
        Die majoor, zou dat de mevrouw in het mantelpak zijn, die loopt de boel wel een beetje te commanderen?
        Ze staat overigens op namenlijst van Titus. Heb jij die ook aangeschreven om hulp, net als ons?

        1. Jens,
          Dat zou kunnen, maar je weet het niet.
          Maar ik heb haar inderdaad aangeschreven, zoals iedereen op de lijst. Als je veronderstelling over haar klopt, dan heb ik daarmee potentieel een groot probleem veroorzaakt, vrees ik.

  4. Hallo allemaal,
    Zoals gezegd hier een lijstje met beeldjes of (altaar)stenen, en wat ik ervan weet. Vooral op basis van brieven Titus op https://www.heimdalgenootschap.nl/dossier001/7-leiden-in-last. En op basis reactie Gaston.

    1. Gevonden door Titus in pompbak Mattemburgh. Had hij altijd bij zich, schrijft hij. Als hij deze bij zich had toen hij is ontvoerd (ofzo, ik weet het niet), dan vrees ik het ergste.
    2. Ondergebracht (door Emmerik Karsten) bij ver familielid, volgens Heleen misschien achternicht Lucretia Cecile of verre achterneef Philippus Hermanus. Maar ontvreemd, schrijft Titus.
    3. Een derde ligt veilig, schrijft Titus, en daarover zal hij later meer vertellen. Hierover nog niets van Titus gehoord, maar zou dit die in tunnels Wageningen zijn?
    4. Deze weet Titus te vinden, schrijft hij. Zou dit die van onze Leidenaar zijn, die onder neus is weggekaapt? Moet haast wel.
    5. In handen van ‘vijand’, schrijft Titus.
    Als dit klopt, dan zijn 1, 2, 4 en 5 in handen van de ‘vijand’. En volgens Titus zijn vijf stuks voldoende om een ramp of zoiets te veroorzaken. Nummer 3 is nog wel te bemachtigen, en lijkt dus in Wageningen te liggen.

    Grote vraag: weten we meer van de tunnels inmiddels? Eloise heeft iets gevonden, en zegt ook dat steen of beeld vernietigd of verzegeld (?) moet worden. Klinkt best verstandig.

    1. Ha Jens en de rest,
      waarschijnlijk is de heer Karsten in de loop van zijn onderzoek wat verder gekomen want er zijn 6 stenen. Dit maak ik op uit zijn tweede brief en de brief uit het verzetsmuseum. Waar de zesde steen zich nu bevindt is mij onbekend. Kan ook zijn dat de zesde steen misschien niet zo is als de andere 5 en niet gebruikt kan worden voor het ritueel. We moeten m.i. ook achter de verblijfplaats van de zesde steen zien te komen. Al is het alleen maar om verwarring te kunnen zaaien bij “de vijand”.

      1. Hallo Gaston en de rest,
        Ik zie het nu ook, 6 stenen, maar ik vrees dat het nog erger is. Ik denk dat die zesde steen al in handen van de vijand is. Mijn aanname is wel dat het Bureau en nu dus mensen bij MIVD de vijand zijn.
        Het is wat verwarrend, maar ik tel nu even zoals Titus telt in brief 2, p2. Dus andere nummering dan ik hierboven had:
        1. Eerste van 2 stuks gevonden door Himmler in Duits museum.
        2. Tweede van 2 stuks gevonden door Himmler in Duits museum.
        3. Laten stelen door Himmler in RMO in 1929.
        4. Gevorderd door Himmler uiit RMO in 1942.
        5. Steen uit Mattemburgh, gevonden door Augustus, broer van Emmerik.
        6. Steen van mislukte diefstal uit 1930, tot 1944 in handen inbreker Leiden, toen op transport gezet naar Mattemburgh.
        Tussen steen 1 – 4 zit er een die misschien niet zuiver en niet bruikbaar is.

        Volgens mij zijn de stenen nu:
        Steen 5. Eerst terug in Mattemburgh, gevonden door Titus, die vermoedelijk in handen vijand is.
        Steen 6. Teruggenomen door ontsnapte naakte inbreker na ritus, aangeboden aan Titus, op parkeerterrein gestolen, in handen vijand.
        Steen 1-4:
        – twee ervan na ritus meegenomen door Bureau, in handen vijand.
        – een ervan na ritus eerst in Mattemburgh, daarna bij tante Cecile, toen gestolen, in handen vijand.
        – een ervan na ritus eerst in Mattemburgh, daarna in Huize Torck. Ligt daar nog steeds.

        Kortom: 4 in handen vijand, 1 in handen Titus, maar nu dus vermoedelijk in handen vijand, en 1 onder Huize Torck.
        Het mogelijk onzuivere beeld (een van nr 1-4) kan in handen vijand zijn, maar ook onder Huize Torck liggen.

    1. Jens, geen probleem.
      Je krijgt mevrouw Backus te pakken. Het is prof. dr. Kathalijne Backus om precies te zijn, emeritus hoogleraar geschiedenis van de Lage Landen in de Romeinse tijd, vroeger werkzaam bij de Universiteit Utrecht.
      Ze blijkt in oktober of november door Titus te zijn gebeld. Hij was benieuwd of ze hem meer kon vertellen over de oud-Germaanse geschiedenis van ons land. Dat was inderdaad het geval. Ze hebben elkaar een uur of meer gesproken, over de Germaanse mythologie, de verspreiding en vermenging van Germaanse en Keltische stammen, wat in werkelijkheid veel ingewikkelder lag. Over runen, de Armanen Futhark (van ver na de middeleuwen), de Rijn en allerlei mythes. En inderdaad, ook over Nehalennia.
      Als je specifieke vragen hebt, dan staat ze je graag weer te woord.

      1. Ja, ik herinner me een opmerking van Gaston. Titus schrijft in zijn namenlijst ‘navragen naam wetenschapper Miscatonic University, Arkham’. Met pijltje naar mevrouw Backus. Aan mevrouw Backus vraag ik wie dat geweest kan zijn.
        En bij haar gesprek met Titus, waarin was Titus meest geïnteresseerd?

        1. Dat is Marten Munsters, tegenwoordig professor in the Ritualistics of early Germanic Europe and Study of Contemporary Equivalents, aan de Miskatonic University in Arkham, Massachusetts. Ze geeft je zijn telefoonnummer.

  5. Ik heb de brief bestudeerd en er klopt het een en ander niet. Delen van de tekst zijn vervangen door nieuwe tekst. Als je de huidige tekst bekijkt zie je dat er enige logica in de opbouw soms mist en dat er woorden iets verspringen of vetter zijn gedrukt. Met mijn zakmicroscoop heb ik kunnen ontdekken dat ze vervangen zijn, bijvoorbeeld het woord orangerie is niet origineel. De vraag is natuurlijk wat er wel stond.

    Er zijn een paar beproefde methodes om de originele tekst te achterhalen. Een is met behulp van infrarood licht; dit wordt ook bij schilderijen gebruikt om een onderteking zichtbaar te maken. Als het kan zou ik nogmaals bij Cornelia Rietman langs willen komen met een dergelijke lamp, of mocht ze er een in het museum hebben die gebruiken.
    Een ander optie is – omdat het slechts een dun papiertje is – er een felle lamp achter te zetten. Woorden die verhuld waren zouden er zo door kunnen schijnen en te lezen zijn. Heeft Cornelia een felle lamp/lichtbak die gebruikt kan worden?
    Waarschijnlijk de meest arbeidsintensieve methode is met fotobewerkingsprogrammas en scherpe detailfotos de tekst proberen te achterhalen. Schrijfmachines zorgen voor een harde doordruk wat kleurverschil oplevert. De achterzijde kan dan ook informatie over de voorkant geven en omgekeerd. Misschien kan je het zelfs voelen.

    1. Hallo Bernard,
      Fijn dat we een expert in onze groep hebben. Cornelia Rietman heeft inderdaad een infraroodscanner, en je ziet inderdaad andere woorden door de tekst heenschemeren. Neem bijvoorbeeld de laatste zin op pagina 2. Op het eerste gezicht staat daar ‘… ten behoeve van de behartiging van den rechtvaardigheid’. Maar als je goed kijkt, staat er eigenlijk ‘… ten behoeve van de behartiging van onze Nationale belangen in den vreemde.’

      Cornelia Rietman is zeker zo enthousiast als jij. Ze kent de software die jij noemt niet, maar stelt wel gelijk ruimte en een computer beschikbaar om ermee aan de slag te gaan. Kan jij die software regelen? Dan kunnen jullie meteen aan de slag. Ze blijft er overigens wel bij staan.

      1. Ik maak fotos van de IR opnamen en schrijf de andere woorden op een briefje op.

        Ik heb die software thuis en gebruik het voor mijn werk, bovendien is er een licentie voor nodig. Ik zal de gegevens naar haar doorsturen, dan kan ze die aanschaffen. Het is wel duur vertel ik haar. Een andere oplossing zou zijn als we samen bij mij thuis de brief verder onderzoeken. Ik heb ook betere apparatuur. Als ze meegaat met de brief, blijft die toch in handen van het verzetsmuseum? Wellicht heeft ze morgen of overmorgen tijd?

        Ik kan Cornelia’s reactie op zich wel begrijpen, alleen ben ik toch lichtelijk paranoia geworden na het leidse avontuurtje en de personen die bij mijn huis langs kwamen. Is Cornelia Rietman werkelijk Cornelia Rietman? Is haar enthousiasme zenuwachtig of zoiets van ja dat moeten we weten/hebben we nodig. Misschien moet ik maar even gaan plassen; wellicht hangt er een persoonsbord met fotos van medewerkers?

      2. Bernard, Roderick,
        Interessant! Kan het zijn dat ik het met blote oog ook een beetje zie? Achter sommige woorden staat een lichtgekleurd vlakje. Betekent dit dat de brief achteraf is vervalst? Bijvoorbeeld bij derubricatie (heet in Amerikaans declassification) van brief door MIVD.
        Maar achter woord Sonderkommando staat geen wit vlakje. Dus dat zou echt kunnen zijn. Duitse militairen of geheim agenten dus, die op speciaal bevel van nazi-top opdrachten uitvoerden. Zelfs voor Adolf met het rare snorretje. Zie ook Wikipedia.
        Niet gewoon een groepje soldaten, en er werden ook niet gewoon wat burgers geexecuteerd. Hier lijkt meer aan de hand dan in de brief staat.
        Ben heel benieuwd wat Bernard hier uit weet te halen. Succes!!

      3. Hallo Bernard,

        Je kunt de IR-opnamen zelfs op een USB-stick krijgen.
        Nieuwe software aanschaffen is een probleem, daarvoor moet ze budget aanvragen en dat duurt weken zo niet maanden. Maar na enige aarzeling aanvaardt ze jouw aanbod om het bij jou thuis te onderzoeken. Dat moet wel kunnen, omdat ze wel vaker zaken uitbesteden aan derden, en ze houdt zo zich aan de regels dat stukken niet zonder allerlei waarborgen uit handen mogen worden gegeven.
        Of Cornelia werkelijk Cornelia is? Jouw eerste onderzoek geeft geen aanleiding tot ongerustheid, er staat helaas niet geen foto bij haar naam op een personeelsbord, maar ze wordt even later wel bij haar voornaam begroet door een medewerker op de gang. Als je op de wc op je smartphone kijkt, staat ze wel op de medewerkerslijst op de website van het museum, en via Google vindt je uit dat ze er al jaren werkt.

        Er op hopend dat dit je voldoende geruststelt, zal ik proberen vanmiddag de resultaten van het onderzoek bij jou thuis op de site te plaatsen.

  6. Geachte medeleden van het Heimdal Genootschap: hier wat meer informatie over onze dode vriend uit Leiden:

    Hij woonde in de Sieboldstraat in Leiden, een wat ouder buurtje met wat kleinere huizen: https://www.google.com/maps/@52.162232,4.5086866,3a,75y,6.37h,90.2t/data=!3m6!1e1!3m4!1siXdwSDUENz65PwLqeTRSXw!2e0!7i13312!8i6656. Uit het basisregister valt op te maken dat zijn familie er al meerdere generaties woont, al waren ze niet de eerste bewoners toen het rond 1915 werd gebouwd.

    Zijn opa is in 1913 geboren en heeft een deel van zijn jeugd doorgebracht in het Rijks Opvoedingsgesticht, het voormalige pesthuis. Dat was een oord waar arme, verwaarloosde of kinderloze kinderen werden geplaatst. Daarna volgde een reeks aan veroordelingen voor relatief kleine criminaliteit tot de opa rond 1935 het huis koopt of huurt, en daarna uit zicht van de officiële instanties verdwijnt. Kort na de oorlog, in 1945, duikt zijn opa’s naam weer op in de buurt van Breda. Hij is daar in ‘ernstig verwarde staat aangetroffen en is ten transport gesteld naar zijner familie in Leiden’. Zijn vader, geboren in 1944 in de Sieboldstraat, is een beetje van hetzelfde laken een pak: diefstallen, inbraak, mishandeling.

    Onze Leidenaar wordt in 1975 geboren, eveneens in de Sieboldstraat, en volgt volgens de officiële registers vanaf 1991 een vergelijkbare carrière. Meestal komt hij er met een boete vanaf, maar in 2016 zit hij een jaar in de gevangenis, wegens vrij grootschalige en herhaaldelijke heling.

  7. In de loop van de week heb ik meer gegevens gevonden: in een van de technische opsporingssystemen waar kan ik zien dat de politie inmiddels gesproken heeft met de weduwe van de Leidenaar. In zijn huis zijn diverse voorwerpen aangetroffen, die nader onderzocht zijn. Enige ervan zijn in het systeem aangemerkt als ‘zijnde opgegeven als gestolen’, bij andere staat de term ‘nieuwe registratie’, wat in het algemeen wil zeggen dat het om zaken gaat waarvan het niet logisch is dat ze bij een persoon worden aangetroffen, maar die wel worden teruggegeven. In zijn geval gaat het om vijf stereo-installaties, en prijzige horloges waarvan de herkomst niet verklaard kan worden. Verder gaat het om moderne spullen, niet om archeologische artefacten of zo.

    Maar er is iets anders. Met het zaaknummer uit het opsporingssysteem heb ik nog wat nadere informatie over de moordzaak kunnen vinden. Het blijkt dat de politie vorige week enkele beschrijvingen van auto’s heeft geregistreerd, waaronder een sportauto, mogelijk een Bugatti, en een grote BMW, model SUV, met een bekend kenteken. Er is kort onderzoek naar gedaan, maar uit het logboek van het systeem zie ik dat kort na de start van het onderzoek naar de auto’s, de hele moordzaak het kenmerk ‘OOLH’ heeft gekregen, en dat er daarna niets meer aan gedaan is.

    Bij navraag blijft dat dit kenmerk ‘overgedragen op last hogerhand’ betekent. Dit wil zeggen dat een andere instantie dan de reguliere recherche het onderzoek heeft overgenomen, bijvoorbeeld de FIOD of de AIVD. Dus met wie we nu precies te maken hebben?

    1. Die Leidenaar is eigenlijk een triest verhaal. Maar vreemd dat een speciale instantie recherche-onderzoek naar kruimeldief overneemt. Ik krijg hier een apart gevoel over.

  8. Bernard en de anderen,
    Het onderzoek van de twee brieven met speciale belichting en specialistische apparatuur en beeldbewerkingssoftware brengt een onderliggende tekst in de brieven aan het licht.
    Zoals je al vermoedde staat er onder de wat donkerder woorden een dun laagje, misschien iets van lichte, maar halfdoorschijnende matte lak. Maar na de nodige pogingen weet je eerst de donkere woorden digitaal wat te dimmen, en daarna kan je de tekst die door het witte laagje doorschemerende wat meer contrast geven. Gecombineerd met de doordrukken van de typemachine op de achterzijde (maar dan in spiegelbeeld) levert dat iets op waar je niet ontevreden over bent. Het resultaat is niet zoals het origineel in 1945 was, maar het is redelijk leesbaar. En, niet onbelangrijk, de brieven zijn onbeschadigd gebleven.
    Ik heb het resultaat van je activiteiten bovenaan deze pagina gezet, naast de brieven zoals ze in het museum liggen.

  9. Dank je wel, Jens, voor het overzicht van de vijf stenen….

    Het heeft me aan het denken gezet: Hebben we enig idee of het er echt maar vijf zijn? Ik loop me namelijk af te vragen hoe dergelijke stenen, zulke macht verwierven. Kunnen er daar meer van gemaakt worden en misschien wel belangrijker, kunnen we ze hun macht blijvend ontnemen zodat ze nooit meer een probleem op kunnen leveren?

    En waar is Titus in de mist? Is hij door de hellehond op de Nehalennia stenen op weg gezet naar de onderwereld zonder daar ooit aan te komen? Of is de mist gewoon een omschrijving voor een ons onbekende plek.

    (Excuses ik ben even erg druk geweest met een aantal andere zaken die mijn aandacht vroegen en nu even te moe om dingen heel helder te zien)

    1. Hallo allemaal,
      in de brief van het verzetsmuseum is sprake van 6 stenen! Het is niet altijd goed te lezen maar er is sprake van een zesde die is meegenomen door de eigenaar, een man uit Leiden.

  10. Hallo allemaal,
    Net als Jens had ik voor mezelf op een rij gezet waar de stenen zich nu mogelijk bevinden. Ik ga er echter niet van uit dat Titus ontvoerd is. Misschien is het omdat ik dit als zus gewoonweg hoop, misschien is het omdat ik Titus en zijn handigheid ken, maar ik denk dat hij ondergedoken is. Met de steen die hij altijd bij zich heeft.
    Ik zie twee mogelijkheden om de verblijfplaats van Titus te achterhalen.
    De eerste is dat ik nogmaals een seance met Eloise zou willen doen, om te kijken of we meer aanwijzingen kunnen zien over de plek achter de sluier waar hij is. Hoe zit de omgeving eruit, zijn er kenmerkende voorwerpen, gebouwen, bomen, landschapselementen, e.d. te zien? Zijn er andere aanwijzingen, bijv. over hoe ver of dichtbij het is? Enz.

    De andere mogelijkheid is om nogmaals in Leiden verder te zoeken naar aanwijzingen, waar hij de 21 voor het laatst is gezien. Hij was m.i. met een auto, omdat hij het beeld moest vervoeren. Ik zal nagaan of hij gebruik heeft gemaakt van de parkeervoorzieningen van het hotel, zodat we autotype, kenteken, e.d. kunnen achterhalen. Misschien dat we dan kunnen nagaan of en waar deze auto verder die dag is geweest…

    1. Leiden kan ik eventueel wel doen, ik heb al contact bij dat hotel. Maar bij nader inzien geloof ik niet dat de receptionist mij erg aardig vindt. Dus als je het liever zelf doet, Heleen, no problemo. Als je wilt kan ik erbij zijn voor de beveiliging, zeg maar.
      Ik probeer intussen nog contact te krijgen met die wetenschapper in Arkham, via professor Backus.

  11. Beste allemaal,
    Ik lees nu de brieven zoals die oorspronkelijk waren nog eens goed, en zie dat er een gevaarlijk ritueel is verijdeld, dat zou worden uitgevoerd met de stenen. De theekoepel van Mattemburgh wordt erin genoemd. Dat is blijkbaar een centrale plek in het heidense ritueel! Zou daar nog wat te vinden zijn? Of zijn onze vijanden op weg met de stenen naar deze theekoepel op Mattemburgh om het ritueel opnieuw uit te voeren? Wij moeten ze stoppen!!!!

    1. Ik sluit me helemaal aan bij voorgaande berichten van Johanna, Gaston en Heleen. Dit begint echt een naar probleem te worden. Belangrijkste is mijns inziens wel het vinden van zoveel mogelijk stenen, en te vernietigen. Johanna zegt dat al, en volgens mij heeft Eloise zoiets ook gezegd. Het zijn afgodsbeelden dus. Volgens mij is die bij Huize Tork nog het makkelijkst te vinden, dus ik hoop dat we daar wat aan gaan doen.
      Mattemburgh lijkt me ook belangrijk, maar ik weet niet zo goed wat ik daar kan uitrichten.

  12. Schiet mij nog te binnen Gaston. Mijn achter-achternicht (opa’s nicht Ceciel) is dus jouw werkgeefster. Interessant. En jij zou contact met haar opnemen of mogelijk een steen bij haar ondergebracht is geweest. En of er aanwijzingen zijn waar de steen gebleven is… Heb je al nieuws op dit front?

  13. Heleen en anderen,
    De brief van Titus die Gaston bij ‘tante Cecile’ (de dochter van je opa’s zus) heeft meegekregen, staat nu bovenaan, in het bericht. Ga er even voor zitten; hij is zeven pagina’s dik…

  14. Ik zou graag op korte termijn de tunnel ingaan. De optie van het contact van Eloise zie ik wel zitten. Ik bedoel dus van de man van de archeologische werkgroep in de reactie van Roderick in H8. Gewoon naar dat studentenhuis, luik open, afdalen en een stukje wandelen. Het zal wel moeilijker zijn, maar dat maakt het leuk.
    Ik stel voor het te doen zoals Gaston en Bernard het bij het Verzetsmuseum hebben gedaan. Dus geen complete sessie. We geven gewoon via wat losse reacties aan hoe we het voorbereiden. Roderick reageert na een tijdje. Misschien nog zo’n ronde en in een of twee dagen horen we hoe we het ervan hebben afgebracht.
    Is dat wat?

    1. Ik wil graag ook mee de tunnels in, ik zal gemakkelijk de steen kunnen lokaliseren, mocht hij onder het puin liggen. De emanaties zijn duidelijk te voelen. Wel wil ik graag eerst nog een sceance doen, om nog wat meer hierover te weten te komen, hopelijk wordt dan duidelijker of deze steen beter vernietigd kan worden, of dat er iets anders mee moet gebeuren.

      1. Mijn eerste sceance heb ik overleefd en heeft me diep geroerd. Als je denkt dat mijn aanwezigheid bij kan dragen tot een goede sceance dan doe ik graag weer mee. Hetzelfde geldt voor Jens’ idee met de tunnels onder Wageningen: als je denkt dat ik nuttig kan zijn dan ben ik er bij.

    2. Hallo Jens, Eloise, Gaston, en hopelijk ook de anderen,
      Goed plan! Wellicht ten overvloede hier een kopie van mijn reactie onder H8:

      […] Vanavond ben ik echter maar kort aanwezig, maar ik wil het voorstel van Jens (bij H9) graag volgen. Als jullie alvast aangeven hoe jullie het onderzoek in de gangen willen aanpakken, dan kom ik daar dit weekend op terug. Het tunnelonderzoek zal dan helaas geen volledige avondsessie worden (ik hoop dat dat binnenkort weer lukt), maar wordt wat meer verdeeld over wat losse momenten. Een voordeel is dan wellicht dat anderen tussen nu en morgenmiddag ook alvast hun bijdrage aan het tunnelonderzoek kunnen inbrengen via de reacties. Ik probeer dan morgenmiddag even te reageren, waarna jullie ook weer kunnen reageren.
      Intussen probeer ik wel de seance [door Eloise] voor te bereiden. [Eloises] voorstel om die eerst te doen, klinkt logisch. Alle informatie is nuttig voordat jullie in de tunnels afdalen.

      Aanvulling: ik heb uiteraard nota genomen van jullie tunnel-plannen op deze pagina. Als er nog meer ideeën zijn, dan hoor ik ze graag. Ik hoop binnenkort te reageren.

Reacties zijn gesloten.