FAQ – Veelgestelde vragen

Het Heimdal genootschap

“Wat is het Heimdal genootschap?”

Meer informatie over ons vindt u via onderstaande links.
Missie
Lidmaatschap
Gedragscode
Wat we doen

“Ik vind het Heimdal genootschap maar vreemd. Is het wel echt?”

Het genootschap geniet slechts weinig bekendheid. Lees hier meer over onze missie. Wilt u meer informatie, neemt u dan gerust contact met ons op via het contactformulier.

Mogelijkheden

“Wat kan ik allemaal doen bij het Heimdal genootschap?”

Kort gezegd onderzoeken wij onverklaarde gebeurtenissen die door de opsporingsinstanties in Nederland niet behandeld worden of voor hen onoplosbaar zijn gebleken. Zie onze missie voor meer informatie.
We wisselen informatie uit via onze dossiers en via de fora op deze website. Soms komen leden bij elkaar om te overleggen of om een bepaalde locatie te onderzoeken. Ook zijn er borrels en diners. Voor aanvullende informatie is er een aparte webpagina over wat we doen.

Iedereen die dat wil, kan deze website bekijken. Leden van het genootschap kunnen reageren op berichten op deze website, krijgen op verzoek relevante dossiers thuisgestuurd, en kunnen meedoen aan onderzoek.

“Hoe kan ik lid worden?”

Zie het kopje Lidmaatschap hieronder voor meer informatie.

“Hoe kan ik dossiers thuisgestuurd krijgen?”

Als u lid bent kunt u zich bij de secretaris aanmelden voor een dossier, dat kan via het contactformulier, e-mail of telefonisch. U krijgt het dossier dan toegestuurd per post, vaak in meerdere afleveringen.
Op dit moment staat enkel dossier Deemsterland open.

“Hoe kan ik bijdragen aan een dossier?”

Er zijn verschillende manieren om bij te dragen aan een dossier. Hiervoor moet u in ieder geval lid zijn.

  • U kunt deelnemen aan discussies door op berichten op deze website te reageren.
  • U kunt zelf of met anderen onderzoek doen en daarvan verslag doen. Dit verslag wordt dan opgenomen in het volgende dossier dat wordt uitgebracht.
  • Soms is er gezamenlijk online onderzoek.

Deze drie opties komen hierna uitgebreider aan bod.

Lidmaatschap

“Hoe kan ik lid worden?”

Lidmaatschap kan aangevraagd worden bij de secretaris van het genootschap. Als u bent geaccepteerd als (kandidaat)lid krijgt u een gebruikersnaam en wachtwoord per e-mail toegestuurd. In het algemeen gebeurt dit binnen twee werkdagen.

“Wat gebeurt er als ik lid wordt?”

  • U krijgt een automatisch aangemaakte e-mail, deze bevestigt het bij ons bekende e-mailadres en geeft uw gebruikersnaam voor het website-account. Ook wordt beschreven hoe u via de laatste e-mail het wachtwoord bij het account kan instellen.
  • Ook ontvangt u een korte e-mail met een hyperlink die u kunt aanklikken om het wachtwoord in te stellen. Lees de voorgaande mail voor de werkwijze.

“Hoe vul ik mijn profiel in?”

Als u zich heeft aangemeld en uw wachtwoord heeft ingesteld, kunt u inloggen op de website. Dat kan onder meer bij het onderdeel Leden, daar kunt u de hyperlink Inloggen aanklikken.
Daarna kunt u bij het onderdeel Leden de hyperlink Uw profiel aanklikken om uw profiel in te zien. Via het tandwiel-symbool kunt u daarna het profiel aanpassen: uw foto, een achtergrondplaatje en een tekstvak waarin u bijvoorbeeld uw biografie kunt opnemen. Via hetzelfde tandwiel kunt u ook uw accountgegevens wijzigen: voornaam, achternaam, e-mailadres en wachtwoord.

“Wat zijn de vereisten voor mijn profielfoto?”

U kunt een afbeelding uploaden met een bestandsgrootte van maximaal 250.000 bytes (241 kB), meestal voldoende voor een foto van ongeveer 400×600 pixels. Hiervan wordt een uitsnede van circa 300×300 pixels gemaakt die in een cirkel bij uw profiel wordt getoond. Bij uw reacties wordt er een verkleinde, vierkante versie weergegeven.
Als u een foto uploadt die te groot is, wordt een foutmelding gegeven. U kunt uw foto dan op uw eigen computer of tablet kleiner maken met een tekenprogramma. In Windows 10 kunt u bijvoorbeeld  de ingebouwde foto-viewer gebruiken: open de foto en klik op de knop met drie puntjes (…) rechts bovenin; u kunt dan kiezen voor de optie Formaat wijzigen.

Deelnemen aan discussies

“Hoe kan ik deelnemen aan een discussie?”

Bij actuele berichten op deze site kunt u meedoen aan de discussie als u lid bent. U kunt dan een reactie geven op het bericht of op de andere reacties die onder dat bericht staan.

‘Wat is een goede manier om deel te nemen?’

Goede vraag! We houden het simpel: meedoen is het belangrijkste. In de praktijk blijken de volgende dingen goed te werken:

  • Ga het gesprek met de andere leden aan alsof u bij elkaar zit, met elkaar mailt of telefoneert. Na verloop van tijd krijgt u meestal wel antwoord.
  • Als iemand op een bijdrage van u reageert, dan komt die reactie direct onder uw eigen bijdrage te staan. Zijn er meer reacties, dan staan ze op chronologische volgorde. Bovendien ontvangt u per e-mail een melding dat er op uw bijdrage is gereageerd.
  • Probeer on topic te blijven, dus schrijf bij voorkeur over het onderwerp van het bericht.
  • Er is een apart bericht Bijpraten (zie ook de zijbalk rechts, onder Algemeen) waar u alles kwijt kunt wat u maar wilt. Zolang het binnen de wet valt en betamelijk is, uiteraard.

“Als ik reageer op een bericht of een andere reactie, kan iedereen dat dan lezen?”

Ja, iedereen kan uw reactie lezen. Als u persoonlijk contact met de secretaris van het genootschap wilt, kunt u hem een e-mail sturen, of het contactformulier gebruiken.

“Onder het bericht staat: reacties zijn gesloten. Kan ik nog wel reageren?”

Het is met ingang van 8 januari 2019 niet meer mogelijk om onder oudere berichten een reactie te plaatsen. Dit is om spam te voorkomen, en omdat nieuwe reacties onder oude berichten vaak niet meer door anderen gelezen worden. Om ervoor te zorgen dat de leden elkaar reacties niet missen, kunt u alleen onder nieuwe berichten een reactie plaatsen.

“Ik wil niet alleen reageren, maar ook een bericht starten. Hoe werkt dat?”

Er is inderdaad een verschil tussen reacties en berichten. Berichten bevatten in het algemeen een inleiding over een bepaald onderwerp, of zijn een voorstel voor een bepaald onderzoek. Ze verschijnen ook op de startpagina van de site. Onder zo’n bericht kan dan gereageerd worden door anderen. Alle leden kunnen reacties geven, maar het is (nog) niet mogelijk om zelf een nieuw bericht te starten. Maar u kunt uw bericht aan de secretaris sturen en vragen het op de site te plaatsen, dan zorgt hij ervoor. Ook dan kan iedereen op uw bericht reageren.

“Waarom kan ik niet reageren op berichten?”

Uitsluitend leden van het genootschap kunnen reageren op berichten.

Onderzoek doen

“Waarover kan zo’n onderzoek gaan?”

Dat kan heel breed zijn, zolang het past in het onderwerp van het dossier. Neem bijvoorbeeld dossier Deemsterland. Het plan is een verkenning van Deemsterland uit te voeren en vast te leggen in een uitgebreide atlas met landkaarten, stadsplattegronden en thematische kaarten. Maar ook gebiedsbeschrijvingen, reisverslagen, historie en sociologie, opgetekende sagen en legendes, biologie en terarotologie worden er in opgenomen. Ook voor politiek, economie en wetenschap is er plaats. We willen alles weten van wat Deemsterland tot zo’n duister oord maakt.

“Hoe gaat een onderzoek in zijn werk?”

Eigenlijk zoals het u het beste uitkomt. Wie wil, reist af naar Deemsterland en doet rapport wat zij of hij er ziet en meemaakt. Grofweg werkt het als volgt:

  • Stem bij voorkeur het onderzoek vooraf kort af met de secretaris, onder meer om doublures en misverstanden te voorkomen.
  • U voert het onderzoek alleen of met anderen uit.
  • Eventueel vindt dit deels online plaats (zie het kopje ‘Online onderzoek’ hierna), maar dat is zeker niet noodzakelijk.
  • Na afloop van uw onderzoek stuurt u uw verslag per e-mail naar de secretaris, die het opneemt in de komende aflevering van het papieren dossier.
  • Allerlei materiaal is van harte welkom: verslagen, kaarten, illustraties en schema’s. Maar ook geschiedenissen, mythen en beschrijvingen van steden, bijzondere gebouwen en personen. Ook korte en langere verhalen, of het nu persoonlijke belevenissen zijn of een gezamenlijk avontuur.
  • Bijdragen van bewoners van Deemsterland zijn vanzelfsprekend welkom.

Online onderzoek

“Hoe werkt online onderzoek?”

Soms wordt een gezamenlijk onderzoek (deels) online uitgevoerd. Hiertoe maakt de secretaris (op verzoek) een bericht aan op de site met de belangrijkste informatie. Daaronder kunnen belangstellenden reageren, bijvoorbeeld als voorbereiding van het onderzoek of tijdens de uitvoering ervan. In het algemeen kan zo’n onderzoek vele dagen of zelfs weken duren. Vertel wat u wilt onderzoeken of hoe u wilt bijdragen, stel uw vragen, meldt met wie u gesprekken wilt hebben, overleg en doe doe voorstellen. Na verloop van tijd zullen mede-onderzoekers of de secretaris reageren en kan het onderzoek zich verder ontwikkelen. Misschien kan een (deel van een) onderzoek in bijvoorbeeld één avond worden afgerond, maar gezien de drukke nevenwerkzaamheden van velen zal dat niet vaak meer voorkomen. Meestal zal een onderzoek zich in de loop van enkele weken voltrekken.

“Kan ik zelf een nieuw online onderzoek starten?”

Zeker, dat dat stellen we zeer op prijs. De makkelijkste manier is een e-mail naar de secretaris te sturen met een kort voorstel en eventueel extra informatie. Hij zorgt er dan voor dat dit als een nieuw bericht op de website verschijnt.