FAQ – Veelgestelde vragen

Het Heimdal genootschap

“Wat is het Heimdal genootschap?”

Meer informatie over ons vindt u via onderstaande links.
Missie
Lidmaatschap
Gedragscode
Wat we doen

“Ik vind het Heimdal genootschap maar vreemd. Is het wel echt?”

Het genootschap geniet slechts weinig bekendheid. Lees hier meer over onze missie. Wilt u meer informatie, neemt u dan gerust contact met ons op via het contactformulier.

“Waarom kan ik niet reageren op berichten?”

Uitsluitend leden van het genootschap kunnen reageren op berichten. Lidmaatschap kan in het algemeen enkel worden verkregen na voordracht door twee leden die getuigen van de persoonlijke en professionele kwaliteiten van de kandidaat. Als u belangstelling heeft dan kunt u contact opnemen met de secretaris van het genootschap, via het contactformulier.
Als u bent geaccepteerd als (kandidaat)lid krijgt u een gebruikersnaam en wachtwoord per e-mail toegestuurd. In het algemeen gebeurt dit binnen twee werkdagen.

Informatie voor leden

“Wat gebeurt er als ik lid wordt?”

  • U krijgt een korte e-mail waarin uw aanmelding wordt bevestigd. Kort daarna krijgt u twee automatisch aangemaakte e-mails.
  • U ontvangt daarna een automatisch aangemaakte e-mail, deze bevestigt het bij ons bekende e-mailadres en geeft uw gebruikersnaam voor het website-account. Ook wordt beschreven hoe u via de laatste e-mail het wachtwoord bij het account kan instellen.
  • Als laatste ontvangt u een e-mail met een hyperlink die u kunt aanklikken om het wachtwoord in te stellen, zie de voorgaande mail voor de werkwijze.

“Hoe vul ik mijn profiel in?”

Als u zich heeft aangemeld en uw wachtwoord heeft ingesteld, kunt u inloggen op de website. Dat kan onder meer bij het onderdeel Leden, daar kunt u de hyperlink Inloggen aanklikken.
Daarna kunt u bij het onderdeel Leden de hyperlink Uw profiel aanklikken om uw profiel in te zien. Via het tandwiel-symbool kunt u daarna het profiel aanpassen: uw foto, een achtergrondplaatje en een tekstvak waarin u bijvoorbeeld uw biografie kunt opnemen. Via hetzelfde tandwiel kunt u ook uw accountgegevens wijzigen: voornaam, achternaam, e-mailadres en wachtwoord.

“Wat zijn de vereisten voor mijn profielfoto?”

U kunt een afbeelding uploaden met een bestandsgrootte van maximaal 250.000 bytes (241 kB), meestal voldoende voor een foto van ongeveer 400×600 pixels. Hiervan wordt een uitsnede van circa 300×300 pixels gemaakt die in een cirkel bij uw profiel wordt getoond. Bij uw reacties wordt er een verkleinde, vierkante versie weergegeven.
Als u een foto uploadt die te groot is, wordt een foutmelding gegeven. U kunt uw foto dan op uw eigen computer of tablet kleiner maken met een tekenprogramma. In Windows 10 kunt u bijvoorbeeld  de ingebouwde foto-viewer gebruiken: open de foto en klik op de knop met drie puntjes (…) rechts bovenin; u kunt dan kiezen voor de optie Formaat wijzigen.

Reageren op berichten

“Hoe gaat het reageren op berichten eigenlijk in zijn werk?”

Goede vraag! Omdat het werken via het forum nog voor iedereen nieuw is, secretaris Avezaath incluis, is dat nog een kwestie van uitproberen. Meedoen is het belangrijkste, niemand hoeft bezorgd te zijn dat hij of zij iets fout doet. In de praktijk blijken de volgende dingen goed te werken:

  • Ga het gesprek met de andere leden aan alsof u bij elkaar zit, met elkaar mailt of telefoneert. Na verloop van tijd krijgt u meestal wel antwoord.
  • Als u zelf van plan bent iets specifieks te gaan onderzoeken waar u zelf (nog) geen antwoord op hebt, kondig dit dan gewoon aan. Bijvoorbeeld “Ik ga vanmiddag naar Utrecht, ik hoop van Debbie van Loon meer te weten te komen over het blauwe beeldje.” Na enige tijd krijgt u het resultaat te horen, ofwel via een persoonlijke e-mail, ofwel als bericht in het forum.
  • U kunt ook afspreken om met een groep op onderzoek te gaan. Allen, inclusief de secretaris, stellen dan via het forum een datum en tijdstip vast om elkaar te ontmoeten. Kort voor het afgesproken moment logt iedereen in op de website, en starten daar het gezamenlijke onderzoek. Elk lid vertelt wat hij of zij wil doen, en de resultaten van jullie handelingen worden op het forum beschreven, waarna elk lid daar weer op reageert. Zo’n onderzoekssessie duurt vermoedelijk wat langer. Via e-mail of bij voorkeur chatten (zie vraag hieronder) kunt u contact met de secretaris onderhouden als u één-op-één vragen wilt stellen.
  • Voor creatieve leden is er daarnaast de optie om zelfstandig een kort onderzoek uit te voeren. U geeft dit aan op het forum. Bijvoorbeeld: “Ik ga deze week *zelf* naar Haarlem, en heb daar een gesprek met Vanessa Spalburg over het ritueel dat ze in Paramaribo meemaakte. Ik zal daarna verslag uitbrengen.” Na enige tijd krijgt u een korte reactie (meestal: “Heel graag!”), soms met een suggestie. U kunt dan een geheel eigen verslag schrijven van uw wedervaren, dat u bijvoorbeeld per e-mail aan de secretaris stuurt. Uw informatie zal ongetwijfeld nieuwe en onvoorziene inzichten geven, maar daarom niet minder bruikbaar zijn. De secretaris zal het vervolgens zo nodig suggesties of aanvullingen geven, om uw verhaal in lijn te brengen met de rest van het onderzoek. Vaak zal hij vragen of u de nieuwe informatie zelf in het forum wilt inbrengen.
  • Voor creatieve leden is er nog een heel ander optie, maar wel iets waar meer tijd in gaat zitten. Als bijdrage aan het onderzoek kunt u namelijk ook besluiten zelfstandig een algemeen onderwerp verder uit te zoeken. Kondig dit aan op het forum, of neem contact op met de secretaris, wat u het beste uitkomt. Bijvoorbeeld: “Ik ben van plan om *zelf* een artikel te schrijven voor het dossier, over het onderwerp mummificeren.” Of bijvoorbeeld: “Het lijkt me leuk om een plattegrond van Utrecht in 1820 te hebben, ik ga proberen dit *zelf* te vinden op internet/te maken.” Na enige tijd krijgt u een korte reactie (meestal: “Heel graag!”), soms met een suggestie. Als u e.e.a. heeft uitgezocht / gemaakt, dan kunt u uw creatieve vruchten aan de secretaris sturen. Hij zal deze ongetwijfeld verwerken in het dossier, en in het lopende onderzoek.
  • Als u nog iets anders wilt uitproberen, dan moet u dat zeker doen. Het wordt vast improviseren en ongetwijfeld leuk.

“Als ik reageer op een bericht of een andere reactie, kan iedereen dat dan lezen?”

Ja, iedereen kan uw reactie lezen. Als u persoonlijk contact met de secretaris van het genootschap wilt, kunt u hem een e-mail sturen, of het contactformulier gebruiken. Ook kunt u met hem chatten, zie de vraag hieronder.

“Hoe werkt het chatten, en wanneer gebruik ik het?”

Het chatten is tijdelijk uitgeschakeld.

“Onder het bericht staat: reacties zijn gesloten. Kan ik nog wel reageren?”

Het is met ingang van 8 januari niet meer mogelijk om onder oudere berichten een reactie te plaatsen. Dit is om spam te voorkomen, en omdat nieuwe reacties onder oude berichten vaak niet meer door anderen gelezen worden. Om ervoor te zorgen dat de leden elkaar reacties niet missen, kunt u alleen onder nieuwe berichten een reactie plaatsen.
Als u toch wilt reageren op een oud bericht of een oude reactie, dan doet u dat door een nieuwe reactie onder het nieuwste bericht te zetten, eventueel met een hyperlink naar het bericht waarop het betrekking heeft, bijvoorbeeld https://www.heimdalgenootschap.nl/dossier001/2-leidse-sleutels/. Zo is de kans het grootst dat uw reactie door de leden bekeken wordt. De hyperlink kunt u kopiëren uit de browser-adresbalk van het oude bericht. Als u deze als tekst invoegt, wordt automatisch een hyperlink aangemaakt.