Mattemburgh - het landhuis

11. Verkenning

Dossier Deemsterland / aflevering 11

Dit is een verzamelpagina met de laatste informatie, plannen en overlegmogelijkheden, ter voorbereiding op de grote dag. Dit in aanvulling op de vele reacties onder de vorige pagina.

Heleen en ondergetekende zijn vandaag op Mattemburgh geweest en hebben daar een vrij uitgebreide verkenning uitgevoerd, waarvan we een verslag bij de reacties plaatsen.
Twee zaken willen we jullie alvast tonen. Als eerste een plattegrond van het landgoed (voor uitleg, zie de reacties), en als tweede een filmpje wat we bij de theekoepel hebben gemaakt.

 

Plattegrond Mattemburgh

R.P. Avezaath

R.P. Avezaath

Secretaris van het Heimdal genootschap. Regelaar. Ambtenaar bij een middelgrote gemeente.

298 gedachten over “11. Verkenning”

 1. Vandaag zijn Heleen en ik op Mattemburgh geweest. We hebben daar met de beheerder gesproken en, naar ons idee, erg interessante informatie, gehoord. Daarna hebben we ook een verkenning van het terrein gedaan. Om herkenning van Heleen te voorkomen, heeft ze dat vermomd gedaan. Dankzij het slechte weer vielen een overmaatse regenjas, kaplaarzen en paraplu niet op. Hieronder het verslag. Veel komt overeen met wat we al wisten, en het past volgens mij goed bij de reeds geopperde ideeën en plannen. ik hoor graag of dit jullie op nieuwe ideeën brengt.

 2. Beste allen,
  Het verslag van Roderick volgt zo nog, maar hierbij alvast de foto’s die ik heb gemaakt tijdens onze onderzoekstocht. Als eerste het landhuis Mattemburgh zelf.

 3. Toen we aankwamen was het er veel drukker dan we verwacht hadden. Op het parkeerterrein stond een grote oplegger en verschillende bestelbusjes. Ook stond er een politieauto.
  Toch zijn we, behoedzaam, doorgelopen. Beginnend vanaf het parkeerterrein in het zuiden (net buiten de kaart op de plattegrond) zijn we naar de orangerie gelopen. Het was daar een aanzienlijke bedrijvigheid, wat ons enigszins verontrustte. Heleen heeft toen de beheerder van het landgoed gebeld, degene die ze een tijdje geleden ook gesproken heeft om in de kelder van het landhuis te kunnen kijken.
  Al snel ontmoette hij ons in een privé-kamer in de orangerie. Heleen heeft hem gevraagd om haar aanwezigheid voorlopig geheim te houden, en de man stemde zonder problemen daarmee in. Hij vertelde ons dat er een internationale filmploeg was, morgennacht gaan de eerste opnames van de oorlogsfilm ‘Battle of the Scheldt’ (De Slag om de Schelde) plaatsvinden. Vandaag waren ze bezig met voorbereidingen op de set. Een cruciale scene is een nachtelijke bestorming van een heuvel, waarop de theekoepel staat.
  De beheerder vertelde dat de gemeente Woensdrecht en het Brabants Landschap graag hun medewerking eraan verlenen, en de burgemeester loopt al de hele dag trots als een pauw over het landgoed. De locatiescout was in de orangerie te vinden. Hij wees haar aan en toen we om de hoek van de deur loerden, werd onze vrees bewaarheid. Het was majoor Hoogewerf, mevrouw Schillinger voor wie het weet, deze keer gehuld in praktisch burgertenue. De gemeente was zo blij met deze kans op naamsbekendheid, dat de burgemeester morgen het opnameterrein laat bewaken door enkele politieagenten. Op het terrein zelf zullen ook medewerkers van het filmbedrijf erop toezien dat niemand de filmset kan betreden. Vanaf een uur of zeven ‘s avonds is het gehele landgoed verboden terrein voor bezoekers, met uitzondering van de orangerie, waar de notabelen van de gemeente zullen dineren. Ook zal de orangerie geopend blijven voor het publiek.

 4. Na deze verrassing zijn we het park in gelopen. Heleen gehuld in regenjas om herkenning te voorkomen, ik overigens ook, maar dan gewoon vanwege het matige weer. Er waren meer belangstellenden, die graag een glimp wilden opvangen van de voorbereidingen van de filmopnames, dus we vielen niet op.
  We hebben eerst kriskras het park doorkruist over de wandelpaden, en ons op de plattegrond geöriënteerd die we in de orangerie uit een folderrek hebben gepakt. Na enige tijd merkten we dat de meeste werkzaamheden voor de ‘film’ zich rondom en op de heuvel van het theehuis concentreerden. We liepen daarom een grote ronde tegen de klok in, om de theekoepel, zoveel mogelijk over het buitenste pad. Bijzonder was dat erop enkele locaties, vrij ver vanaf de theekoepel, maar wel met uitzicht erop, tenten werden opgezet.
  Ik heb ze met kruisjes op de plattegrond aangegeven. We willen later uitzoeken wat de betekenis ervan is. Ik schat in dat de afstand van elk tentje tot de theekoepel ongeveer hetzelfde is, een meter of honderd tot honderdvijftig. Ze staan ook allemaal tussen de bomen, met uitzondering van het tentje op het gras van het park, hoewel deze ook precies bij een viertal (Wodans)eiken staat.
  Daarna ben ik alleen naar de theekoepel gegaan. Enkele Duits sprekende mannen waren er bezig met het aanbrengen van een afzetting met linten, vermoedelijk om morgen al nieuwsgierigen te beletten te dicht bij de theekoepel te komen. Snel heb ik met mijn telefoon geprobeerd al lopende een volledig 360-graden uitzicht rondom het theehuis te bieden. Duidelijk zijn de vier zichtlijnen van de koepel te zien, maar helaas is het me niet gelukt om de tenten van de opnameploeg in de verte erop te krijgen. Met het blote ook waren ze overigens prima te zien.
  Toen besloten we dat we voldoende materiaal ter overdenking hadden verzameld. We gingen terug naar de orangerie en spraken de beheerder nog even. Hij vertelde ons dat de parkopzichter zich wat zorgen maakte, want de opnames zouden vermoedelijk met de nodige knal- en vuureffecten gepaard gaan. Althans, zo was er verteld, als waarschuwing voor gemeente, en vanwege de veiligheid van het publiek. De gemeente had toegezegd zich in te spannen het terrein vrij te houden van bezoekers. Vanaf zes uur wordt er niemand meer toegelaten, vanaf zeven uur worden bezoekers verwijderd.
  Hopelijk kunnen jullie hier iets mee.

 5. Beste allemaal,
  Uit het verslag van Roderick maken jullie – net als wij – wel op dat deze ‘filmploeg’ druk bezig is met de voorbereidingen van het ritueel. Met een slim en goed verhaal over filmopnames hebben ze iedereen mooi om de tuin geleid, maar wij weten wel beter.

  Gezien de waarschuwing voor knal- en vuurwerkeffecten kunnen we het plan voor afleiding met lichtkogels en vuurwerk prima uitvoeren. Ik sluit me qua ‘wapenuitrusting’ helemaal bij de rest aan en heb het geld al overgemaakt.

  Het lijkt me wel slim om morgen de taken te verdelen. Ik wil en mag natuurlijk niet herkend worden. Ik stel daarom voor dat ik in een gehuurd bestelbusje (waarvan ik de kentekens onleesbaar maak met ducttape en/of modder) klaar sta om met een steen de A58 op te rijden.
  Het lijkt me nl. zaak om zo snel mogelijk één van de stenen bij het ritueel weg te halen, waardoor de kracht van het ritueel afneemt. Het lijkt erop dat (net als tijdens de oorlog) een ritueel met stenen op 5 plaatsen (bij de tenten bij de Wodanseiken) zal plaatsvinden. Weghalen van 1 steen verstoort het ritueel m.i. al behoorlijk.
  Als 2 mensen zo’n steen weghalen en snel naar het busje brengen, zorg ik dat het zo ver mogelijk uit de buurt komt.
  Verder stel ik voor dat 2 anderen zich richten op het bevrijden van Titus. Ik ben bang dat hij misschien het middelpunt van het ritueel is en geofferd wordt. Dat mag natuurlijk niet gebeuren! Laten daarom 2 mensen naar de theekoepel en ijskelder gaan. Daar gaat het vast gebeuren. Ik hoop dat we hem dan op tijd kunnen bevrijden.
  Op hoop van zegen! Of God zegene de greep…

 6. Aanvulling op de plannen. Ik denk dat in alle vijf tenten wel een tegenstander zal zitten. Ook loopt er beveiliging rond in de bossen. Ze zullen dus met elkaar moeten communiceren. Ik probeer een oude politiescanner te bemachtigen, misschien kunnen we hen ermee afluisteren.
  Daarnaast is er dus politie, maar ik begrijp dat die ervoor zorgen dat mensen het terrein niet op kunnen. Lijkt me dat ze zelf aan de rand zitten. Toch wil ik een Tetra-handheld van een bevriende politieagent lenen. Dat is een stuk lastiger. Het is een moderne portofoon uit het beveiligde C2000-communicatiesysteem van de politie. Zonder dat kan je politieagenten niet afluisteren. Er is erg moeilijk aan te komen.
  Aandachtspunt is dus dat we niet gezien mogen worden. Kleding, kogelwerende vesten en helmen (laatste 2 neem ik dus mee voor iedereen) zal zwart moeten zijn. Ik neem ook schmink voor iedereen mee.
  En andere kleding en pruik, voor als we ongemerkt weg moeten (dank Johanna). En misschien voor diner orangerie.

 7. Vrienden, makkers in de strijd,
  afgezien van de voorbereidingen, wat is onze tactiek? We willen het ritueel verstoren en de heer Karsten bevrijden, is mijn aanname. Het lijkt me dat er 6 punten van aandacht zijn: de theekoepel, omdat we verwachten dat de heer Karsten daar op enig moment aanwezig zal zijn, en de 5 “sterpunten” omdat we vermoeden dat er op iedere punt een steen aanwezig zal zijn die nodig is voor het ritueel. De theekoepel heeft m.i. de hoogste prioriteit en ik vraag me af of we alle 5 sterpunten aan hoeven te pakken. We zijn maar met een beperkt aantal mensen en moeten ons zo effectief mogelijk inzetten. De belangrijkste vraag is of me meerdere “punten” tegelijk willen doen of na elkaar (lees: we maken teams of we doen alles samen). Ik hoop dat Jens daar een mening over heeft: hij lijkt me iemand die hier mogelijk ervaring mee heeft.
  Verder lijkt het me dat we moeten proberen de aanwezige politie af/weg te leiden om wat meer “speelruimte” te hebben. Echter, als dat fout gaat worden onze problemen alleen maar groter dus doen we dit alleen als daar een goed plan voor is.
  Ik ga er hierbij van uit dat de politie niet betrokken is bij het ritueel en dat de majoor en co ze graag op een redelijke afstand houden. Als we dus binnen het cirkeltje met politieagenten kunnen komen (die mensen moeten tegenhouden die van buitenaf komen) hebben we een kans om het ritueel aan te pakken.
  Maar dit zijn de mijmeringen van een butler en geen specialist. Ik hoor graag wat jullie visie is op dit alles.

 8. Hallo allen,
  Ik ben het met Gaston eens dat we een duidelijke tactiek moeten kiezen. Misschien dat we de plannen moeten aanpassen door de situatie, maar een uitgangspunt is belangrijk. Ik sluit me aan bij de ideeën van Heleen, en de analyse van Gaston. We zijn inderdaad maar met een kleine groep, dus we moeten ons beperken tot de belangrijkste dingen.

  Ik neem aan dat we inmiddels al gearriveerd zijn, bijvoorbeeld bij diner in orangerie. Dat levert ons dan ook misschien nieuwe info op.

  Er zijn drie doelen, in volgorde van belangrijkheid:
  a) Titus bevrijden
  b) Ritueel verhinderen
  c) Beelden meenemen, vernietigen

  Als we Titus willen bevrijden is de theekoepel de enige plaats waar we ons op kunnen richten, anders kan hij overal zijn. Maar misschien is hij niet te bevrijden zolang het ritueel niet verhinderd is, misschien ook wel.
  Als we het ritueel willen verhinderen, dan kan dat misschien in de theekoepel. Maar het lijkt me eerder dat de vijf beelden op de vijf hoekpunten staan en die lijken me essentieel voor het ritueel. We kunnen er maar één tegelijk aanpakken, hopelijk is dat voldoende.

  Bij elkaar blijven en doorstoten van theekoepel naar een hoekpunt, of andersom, is een optie. Maar gevaarlijk, bij de tweede is het verrassingseffect eraf, en we zijn maar met weinig.
  Twee groepen vormen is ook gevaarlijk, omdat we dan maar met 2x 2 personen zijn. Heleen zit toch in bestelbus? Maar aangezien we het toch van het verrassingseffect moeten hebben, heeft dit een lichte voorkeur.
  Het mooist zou zijn ons tussen een hoekpunt en de theekoepel in te verstoppen, en afhankelijk van de situatie op te splitsen of naar 1 van beide te gaan. Dat is bij NO of Z punt, bij de anderen moeten we door water of over open grasveld. Bij twijfel: opsplitsen en sluipen.
  Roderick, is het mogelijk de hoekpunten te nummeren? Dan weten we zeker dat we het over hetzelfde hebben.

  Als we ons opsplitsen dan stel ik voor dat bij de groep die steen moet dragen een sterk persoon zit. Vermoedelijk Gaston of ik, maar ik wil niemand onderschatten. Als zo’n steen even zwaar is als in Wageningen, dan draag ik hem wel een paar minuten, maar dat is wel max. Ding weegt al snel vijftig kilo.

  Indien iedereen dit ziet zitten, dan betekent dat ook dat we ruim voor sluiting in park moeten zijn. En dat we ruim voor zessen, na het diner, de bossen zijn ingeslopen, en daar nu liggen te wachten en te kijken.
  Maar andere ideeën zijn misschien wel beter. Dit is slechts een idee. Maar voor alle opties geldt denk ik hetzelfde: we hebben gegeten, onze plannen ruim voor zes uur gemaakt en zijn zo nodig reeds de bossen ingeslopen.

  Roderick, ik heb ook nog getracht stungranaten te bemachtigen, en toch ook maar traangas. En sterke handschoenen, om steen te sjouwen. EHBO-spullen voor in auto.

 9. Allen,

  Een deel van ons heeft inderdaad gegeten in orangerie en de boel verkend.
  Ik heb de plattegrond bovenaan de pagina bijgewerkt met wat recente informatie.
  – De vijf tenten (roze kruisje) hebben nu een nummer, dat overlegt wat makkelijker. Dank Jens.
  – Op de plaats van de roze cirkeltjes staat een wegafzetting met een agent erbij.
  – De snelweg in het oosten heet deels A4 en deels A58, om verwarring te voorkomen staan beide er nu bij.

  We beginnen straks om acht uur werkelijke tijd, ook in Mattemburgh is het dan zo laat. Afhankelijk van de gekozen tactiek begint de sessie op een bepaalde locatie. In de orangerie, in de bossen, naast de theekoepel, buiten het terrein. Zeg het maar…
  Misschien is niet elke locatie mogelijk, maar dat horen jullie dan wel.

 10. Beste Roderick,
  ik heb een vraag over locatie 2: staat de tent echt aan de overkant van het water of lijkt dit maar zo?
  Als ik naar het filmpje kijk, lijkt me de weg van 2 naar de theekoepel nog de meeste beschutting te bieden (bomen en struiken). Eventueel kan de steen dan direct richting snelweg. Weet iemand of er een hek o.i.d. staat tussen locatie 2 en de snelweg?

  1. Hmmm ik denk in Google maps te zien dat er inderdaad een hek staat tussen Mattemburgh en de snelweg. Wat me wel een optie lijkt is de andere kant op: richting de Vossenweg. De afstand is groter maar als je de zichtlijn volgt kun je snel bij de Vossenweg komen. Als die doorgang niet is afgesloten.

  2. Hallo Gaston,
   Ja, locatie 2 ligt net aan de overkant van het water. Het is een smal beekje, en Heleen en ik hebben gezien dat er een lange plank overheen ligt bij wijze van bruggetje.
   Er staat wel een weg tussen Mattemburg en de weg, zagen toen we terugreden, maar meer naar het noorden is er een hek wat je eenvoudig kunt openen. Vermoedelijk om een boer of natuurorganisatie met een trekker het open terrein ten noorden van Mattemburgh op te rijden.
   De Vossenweg is een rvij smalle, maar doorgaande weg. Er niet overal hekwerk tussen de weg en het bos van Mattemburgh.

 11. *** MEDEDELING ***
  Over 10 minuten gaan we van start, hopelijk is iedereen er.
  De komende minuten kunnen uiteraard nog gebruikt worden om te overleggen over de tactiek.
  *** EINDE MEDEDELING ***

 12. Hallo allen, ik ben er weer.
  Ik stel voor uit te gaan van het plan van Gaston. Dus dan zouden we bij de Vossenweg, ten westen van Mattemburgh het bos in zijn gegaan. Zo te zien zijn er geen agenten daar, en kunnen we ons verschuilen in het bos. Hopelijk is er niet al te veel bewaking buiten de cirkel die door de vijf hoekpunten wordt gevormd.

  Wat mij betreft zijn we de tussen punten 2 en 3 en de theekoepel in het bos gaan zitten.
  (Ik had het beekje boven punt 5 over het hoofd gezien…)

  Akkoord?
  En splitsen we daarna op? Welke teams?

 13. *** MEDEDELING ***
  Nog 3 minuten. Ik zal er deze keer wel bij zijn. Ik ga bij Heleen in de bus zitten, misschien vormt dat toch een soort van zekerheid. Zij kan met de communicatiemiddelen van Jens (oude politiescanner) proberen de tegenstanders af te luisteren.
  ***

 14. *** LAATSTE MEDEDELING VOOR DE START ***
  Ik stel voor dat we alleen op reacties hieronder reageren, anders moeten we te vaak naar boven scrollen, en dan worden de reacties over het hoofd gezien.
  *** TOT ZO ***

 15. Ik ben. Sta met de bestelbus klaar tussen locatie 2 en de oprit naar de snelweg.
  Er vanuit gaande dat we het plan van Jens vanuit het locatievoorstel van Gaston gaan starten.
  Waar zijn jullie?

 16. Ik stel voor dat Heleen en Roderick, nadat ze ons op Vossenweg hebben afgezet, omrijden naar het oosten en daar bij het hek aan de Antwerpse Straatweg gaan staan. Als we willen vluchten gaan we bij punt 2 de beek over, gooien de plank ten noorden van de beek, en rennen gebukt door het veld naar de auto. Niemand die ons kan volgen en we verdwalen niet ook. Gooien ook een rookbom neer dan.

 17. 5 punten van de ster (sorry ben iets te laat) hebben we spukll van Eloise gekregen om ook bij deze stenen de macht even wat te dempen op het moment dat we het pentagram verbreken?

 18. Okee, we zijn (voorzichtig) gestart. Eloise en Johanna zie ik nog niet, maar ik ga ervan uit dat dat goed komt.
  Hierna beschrijf ik eerst de situatie kort.

 19. ja, ik ben er. ik heb nog diep nagedacht en gevoeld,en in geval van nood kunnen we de stenen ook kapot slaan. de voorbeelden die mijn ‘kennis’ gaf, waren eigenlijk voorbeelden dat degene die een duistere steen vernietigde, het wel heeft overleefd. ook al is degene later wel ergens aan gestorven.

 20. Hallo Gaston, Heleen, Johanna en Jens! Welkom.
  Eerst de situatie. Jullie zitten weggedoken tussen punt 2 en 3 en de theekoepel. Jullie zijn vanuit het westen komen lopen, en hebben een wachtpost in westen van het bos gezien en vakkundig omzeild.

 21. Hallo Eloise. Laatste stand van zaken omtrent onderzoek Eloise eerst. Ze heeft zouten en talismannen bij zich om werking van steen tijdelijk te dempen. Maar zoals ze zegt, vernietigen of weghalen uit pentagram is vermoedelijk ook een prima optie. Ze heeft ook gependeld en vanochtend gezien dat de stenen én Titus weer in Nederland zijn. Ze heeft het idee dat ze nu ergens in de buurt van Mattemburgh zijn.

 22. Ik heb een paar donkere capuchon-truien bij met op de achterkant in witte letters crew, voor het geval dat minder op gaat vallen. Lagen nog thuis na een feestje…

 23. Als we bij punt 2 een steen vinden dan kan die misschien met het busje worden opgehaald vanuit het noorden (hek open, busje het grasveld oprijden). Is die weg vrij?

 24. Volgens mij moeten er vanaf punt 2 direct 2 mensen met de steen naar de bestelbus komen. Als ik het goed begrijp van Eloise is het verwijderen van de stenen ook effectief in het verstoren van het ritueel. Als het ritueel verstoord is, kunnen de 2 anderen naar de theekoepel om titus te bevrijden

 25. ik zag dat er dichtbij het theehuis een dichte rododendrom struik is waar we kunnen schuilen ongezien.. het is al donker. Wie gaan er naar het theehuis? ik wil wel gaan, maar niet alleen.

  1. ik denk dat als er twee mensen een steen breken er ook al twee mensen bij het ritueel in de buurt moeten zijn, om van de verwarring gebruik te maken dichterbij te komen.. misschien gaan er dan mensen rochting de verstoorde steen en kunnen we Titus bevrijden.. (als hij gevangen is.. zo niet heb ik nog geen plan). ik heb iig wel een paar messen bij me om touwen oid door te snijden. bij zeer hoge nood te gooien.

 26. Punt 2: Er staat een oude legertent in camouflagekleuren. Ongeveer drie bij drie meter, je zou er rechtop in kunnen staan. Er staan twee mensen bij in oud legeruniform. Zeker een van hen heeft een geweer over zijn schouder. Je vermoed dat het allebei mannen zijn.

  1. ja prima. ik fluister een oude spreuk die misschien wel, misschien niet ons nog wat onopvallender maakt. ik heb het nooit eerder uitgeprobeerd, maar ken hem uit oude boeken.

 27. G+E: De theekoepel ligt op een glooiend oplopende heuvel, vijf tot tien meter hoger dan de rest van het terrein. Driekwart van de heuvel is begroeid met dicht bos. Alleen het zuidoostelijke kwadrant, komend vanaf het landhuis vandaan, is open, maar daardoor wel het makkelijkst te beklimmen.

 28. Ik ga wel mee om de steen, wegbrengen naar busje en dan zorgen dat ik in de buurt klaar sta met de auto om Titus & begeleiders evt mee te nemen als dat nodi is. Is dat een idee?

 29. Ik verplaats me voorzichtig (ik rol een 5) richting het theehuis. Als Eloise nou in mijn voetstappen volgt dan lopen we het minste risico gezien te worden. Plus, als we vlak achter elkaar lopen denken ze misschien dat er maar 1 persoon loopt 🙂

 30. Heleen. Jij en Roderick hebben een signaal opgevangen. Mannen spreken in het Duits met elkaar via portfoons ofzo. Ze hebben het over das Ritual.

 31. J+J: Het zijn SS-uniformen, je herkent ze aan de herkenningstekens op de revers, twee gestilleerde letters ‘s’ in de vorm van bliksemflitsen.
  Ook dragen ze legerpetten van lagere rangen, in zwart of donker-grijsgroen.

 32. G+E: Bij de theekoepel staan drie in militair uniform geklede mannen en één vrouw. De mannen zijn gewapend met mitrailleurs of zoiets. Een heeft een walkie-talkie.

 33. Indien nodig heb ik hier een dobbelsteen, dan rol ik wel voor degenen die dat niet kunnen. Of zal ik voor iedereen rollen vanwege de snelheid?

 34. G+E: het zijn er 3. Dragen SS-uniformen, je herkent ze aan de herkenningstekens op de revers, twee gestilleerde letters ‘s’ in de vorm van bliksemflitsen. Ze hebben van die herkenbare hoge officierspetten op. Ook dragen ze een rode band met hakenkruis om hun linkerarm. Af en toe spreken ze met elkaar, maar slechts kort. Ze kijken onrustig om zich heen.

 35. J+J: Je hoort een biepelepiep-geluid, kennelijk uit de walkie-talkie van een van de mannen bij de legertent, want hij luistert ernaar. Je hoort niet wat er gezegd wordt, maar de mannen overleggen kort.

 36. Jens, hoe pakken we dit aan. Ik heb het niet zo op SS-ers. Steentje of iets anders als afleiding als we relatief dichtbij zijn en hoe schakelen we ze dan het beste uit? Weet niet of ik voldoende kracht bezit voor een plat meppen (al krijg ik daar best zin in). Hebben we iets anders om ze plat te leggen?

 37. Eloise, jullie hebben allemaal een oortje in op je telefoon en voeren zo een groepsgesprek. Appen kan ook als je stil moet zijn. Ik neem aan dat jullie belsignalen enzo hebben uitgeschakeld.

 38. ik prevel heel zachtjes mantras om rustig en gefocust te blijven. Ik voel me anders te onrustig. Ik hoop dat ik nog op goede ideeen kom. ik vraag het Goede om ons te helpen dit Duistere te voorkomen.

 39. Ik heb een stungranaat om ze (niet dodelijk) uit te schakelen. Maar dat gebruik ik liefst als laatste redmiddel.
  Als jij steentje zou gooien, kan ik er wel een uitschakelen. Maar ik weet niet zeker hoeveel er in de tent zitten.

 40. Vuurwerk is prima alleen als jij het afsteekt komt het vanuit dezelfde richting als waar E en ik zitten. Ik stel voor dat E en ik ons voorzichtig verplaatsen. Als Eloise het niet erg vind wil ik voorstellen om tegen de klok in om de heuvel te sluipen. Naar het zichtpad naar punt 3

 41. G+E: Je ziet de vrouw en één van de mannen naar jullie kant van de theekoepel lopen en een stukje de heuvel afdalen. Daar lopen ze een smalle gang in die zich in de heuvel insnijdt. Dit geeft toegang tot de ijskelder onder de theekoepel die jullie net ontdekt hebben.
  Na korte tijd hoor je een gedempte kreet van pijn uit de ijskelder. Na een minuut komen de man en de vrouw weer naar buiten lopen. De man veegt een mes af aan zijn broek.

  1. ik denk niet dat ik zo lang wil wachten tot ze weer buiten zijn. Als ze naar binnen gaan zie ik mij genoodzaakt om in actie te komen. Zo goed en zo kwaad als het gaat probeer ik de ijskelder te bereiken.

 42. Hadden voor Schotse (Jens in kilt?) en Canadese uniformen moeten zijn om mee te kunnen spelen. Hm, ik wordt nerveus en krijg allerlei vreemde gedachten…

  1. Kom op Jens, we gaan wat doen voor het ritueel begint. Dan is de macht misschien nog niet opgebouwd. Zullen we beginnen. Begin ik met een steen gooien naar de andere kant van het tentje dan waar we zitten.

 43. G+E: De vrouw kijkt op haar horloge en spreekt kort met de mannen. Een van hen geeft een kort commando via de walkie-talkie. Dan lopen de vrouw en de drie mannen haastig weg. Het pad van de heuvel af naar het zuiden. Daarna lopen ze naar tent nummer 5.

 44. J+J: Een van de soldaten gaat de legertent in en sjouwt een doos naar buiten. Een vlammetje flikkert op, en even erna wordt een vuurpijl uit de doos afgeschoten. Later volgen er meer pijlen.
  In het hele park en bos klinken luide knallen.

 45. Jens, dat lukt, door het heftige vuurwerk dat op vijf plaatsen in het bos uitbarst hoort niemand jou. En jij hen niet. Een van de mannen gaat opnieuw de legertent in en kort erna komen er twee weer uit. De voorste wordt naar buitengeduwd door de man in legeruniform. Hij is geboeid en er zit een doek voor zijn mond. Hij heeft dikke kleren aan, in slechte staat. Ondanks de afstand zie je dat hij bang is. De twee soldaten binden de geboeide man aan een boom door een lang touw meermalen om man en boom te wikkelen.

 46. Gaston, en even later ook Eloise: De ijskelder wordt gevormd door een lange gang van oude, schilferende bakstenen. Aan het eind van de gang staan meerdere dozen. Dan loopt de gang uit op een T-splitsing. Naar rechts toe is een korte inham van misschien een meter diep. Naar links is een langere gang.
  Aan het eind van die gang branden enkele kaarsen. Er hangt een man op zijn kop. Hij is met zijn voeten hoog aan de muur gehangen, in ouderwetse gietijzeren voetboeien. Hij is bij bewustzijn en kijkt je koortsig maar woedend aan, met zijn linkeroog. Op de plek van zijn rechteroog is een grote wond, waar bloed uit druipt. Hij is gekneveld. Je herkent Titus.

 47. Hebben dus zeker met 2 man te maken misschien meer en een gijzelaar die we moeten bevrijden. Waarschijnlijk een op elk van de punten van het pentagram…..

 48. J+J: Kort erna halen twee soldaten een grote steen uit de tent en plaatsen deze een meter of twee voor de aan de boom vastgesnoerde man. Ze zijn een tijdje in de weer, zodat de voorkant van de steen uitkijkt naar de theekoepel.

 49. E: Je haalt de doek voor zijn mond weg, en legt hem in enkele zinnen de situatie uit. Titus denkt even na en spreekt dan. Hij klinkt helder.
  ‘Ik weet wat er aan de hand is. Ze willen een ritueel uitvoeren rondom mij. Ze hebben de boeien op slot gedaan, en ik denk dat je die niet openkrijgt. Je hebt nog maar kort de tijd.’

 50. Nee de 3e is de gijzelaar! Twee soldaten; mogelijk echte commandos nu ze met de steen bezig zijn moeten we ze proberen te pakken. Snel voordat alles klaar staat!

 51. Dat laat ik niet gebeuren, ik haal een mes te voorschijn. Ik wenk nog een keer naar Johanna. Ze heeft kennelijk niet gezien dat gewenkt heb over het vuurwerk, als afleiding.

 52. G+E: Je doet je best, maar de boeien zijn van dik, zwaar ijzer. Hoe je ook in de sloten peutert, ze gaan niet open. Titus schudt zijn hoofd. ‘Stop maar, dit gaat niet werken.’

 53. Een van de soldaten kijrgt een bevel door de walkietalkie. Hij wenkt en van de soldaten grijpt een speer, die in de schaduw van de boom stond. Samen met de andere soldaat slaakt hij een aantal onverstaanbare kreten, die ze keer op keer herhalen. Dan stoot hij de lans door de borstkas van de geboeide man. Je ziet het slachtoffer schokken en kronkelen, maar al snel houden zijn bewegingen op. De twee soldaten blijven de kreten herhalen, en kijken intensief naar de theekoepel.

 54. kunnen we op een of andere manier ergens een barricade mee maken, zodat ze niet meer terug kunnen komen zo snel. En ik weet wat eenoog betekent.. het is het gezicht van Wodan. Moet Titus Wodan voorstellen? weet Titus een manier om het Ritueel om te buigen?

 55. anders ga ik wel priegelen aan de boeien. Valt dit heeeeel misschien onder “repareren van mechanismen”? Dan wil ik een ultieme poging maken op de sloten los te peuteren.

 56. Allen: Plots barst een groot onweer uit. Met nauwelijks tussenpozen volgt de ene donderslag de andere op.
  Bliksemflitsen doorklieven het hemelgewelf. De mensen die buiten staan worden telkens weer verblind, pas na seconden zien ze weer een beetje.

 57. Gaston,
  Titus kijkt je zelfverzekerd aan. ‘Het ritueel is begonnen. Je moet nu gaan, er is geen tijd meer. Tijdens het ritueel is niemand hier veilig. De bliksem staat op het punt hier in te slaan. Maak je geen zorgen om mij, want ik moet het overleven hebben ze gezegd.’
  Hij schudt zijn hoofd, duldt geen tegenspraak.
  ‘Ga nu weg, en probeer het ritueel te verstoren. Misschien ben je nog op tijd en slaat de bliksem niet in. Alleen zo ben ik nog te redden. Misschien heb je daarna meer tijd om me te bevrijden. Ga nu!!’

 58. ik ga zitten en probeer contact te maken .. er zijn kaarsen, de atmosfeer is erg geladen, kan ik misschien gebruiken om nog iets om te buigen.. .. ik vraag om hulp… Emmerik.. ik vraag de gesneuvelden van de Goede kant om ons te komen helpen..

 59. J+J. Jullie rennen op de soldaten af, maar deze zijn zo in de weer met hun ritueel dat ze jullie nog niet zien aankomen. Jullie komen tot op enkele meters afstand als de eerste jullie ziet. Hij probeert een pistool te pakken.

 60. Eloise. Nee, je merkt dat ongekende natuurkrachten zich samenbundelen.
  Allen.
  Je had het niet voor mogelijk gehouden, maar het onweer wordt nog intenser. Knallen als hemelse paukenslagen teisteren het bos, maar bliksemflitsen blijven vreemd genoeg uit. De beelden worden omgeven door een knetterend blauw licht. Dan ineens, schieten elektrische ontladingen van Wodanseik naar Wodanseik. Wie op een afstand staat ziet wat er gebeurt, een patroon van witte langgerekte ontladingen strekt zich over honderden meters uit. Tussen de eiken vormt zich een honderden meters groot pentagram in lucht. Het ruikt sterk naar ozon en naar zwavel, je wordt er bijna door verstikt. Als je geen helm op hebt dan gaat je haar overeind staan. Bij mensen met lang haar staat het als een stralenkrans rond hun hoofd. Anderen worden door een ziekgroen licht omgeven.

  1. OK ik wacht tot na de stungranaat, uitschakeling van de twee soldaten en dan ga ik me bekommeren over de dode of stervende man aan de eik? Heeft het nog zin om 112 te bellen? Of gaat dat met dit noodweer sowieso niet lukken?

 61. Ik ren de ijskelder uit, Eloise meenemend. Snel kijk ik rond en besluit richting punt 4 te lopen. Ik probeer mijn ogen zo goed als mogelijk af te schermen van al het licht.

  1. Ik wil naar een punt lopen maar dan niet naar 5 omdat de majoor daar heel is gegaan en niet naar 2 omdat Jens en Johanna daar zijn. Het is ook een poging om de aandacht van hen af te leiden. Als je het niet aandurft moet je even wachten en daarna stilletjes je eigen pad kiezen.

 62. Jens, Je gooit een stungranaat die met een een flits en een luide knal ontploft. Een soldaat wordt van zijn benen geveegd door de luchtdruk, de anderen grijpen naar hun oren of bedekken hun ogen. Ze zijn vooralsnog uitgeschakeld.
  Jullie kunnen zonder problemen bij hen komen. Wat doen jullie?

 63. Allen: uit het hart van het pentagram in de lucht opent zich een brede gele bliksemflits die langzaam naar beneden kronkelt. Naar de koepel. Je hoort onmenselijke geluiden.
  Aan de hemel zie je vage gestalten ontstaan. Ze vormen een soort van stoet in de lucht.

 64. Platmeppen, vastbinden, wat dan ook om de soldaten uit te schakelen: steen omver duwen met hun speer. Is er nog wat te doen voor de gespietste man? Daarna moet het pentagram verbroken worden…

 65. Johanna, de gespietste man is dood, dat zie je in een oogopslag. De speer breekt als je steen aanraakt, je krijgt een elektrische optater. Maar het licht dat uit de steen scheen is weg.

 66. ik ga als ik tijd heb dit filmen op mijn telefoon. of zijn we aan het rennen? Ik ben even daas van al die schokken en klappen en van wat ik nu zie.

 67. G+E. Je ziet in de verte bij steen 5 dat een soortgelijk ritueel heeft plaatsgevonden als bij 2. Er ligt een man, nog met de speer in zijn lichaam. Twee soldaten staan als wolven te schreeuwen tegen de hemel.

 68. J+J; JOhanna bindt de mensen soldaten.
  Jens, je kunt de steen aanraken, maar je voelt je huid tintelen, schroeien bijna. Je kunt dit niet alleen, de steen lijkt wel twee keer zo zwaar!

 69. Wat doen we met de steen?
  (1) in de bus en dan Heleen er heel hard mee weg laten rijden?
  (2) Als we een bijl of hamer hebben; we slaan hem kapot ?

  en dan daarna
  (a) maken dat we wegkomen?
  (b) nog een of meer hoekpunten langs?
  (c) naar binnen richting Titus en de wilde jacht?

  of
  (d) wakker worden uit deze nachtmerrie

 70. GAston, we hebben gehoord dat die speer de steen heeft ontladen, laten we hetzelfde proberen bij het punt waar we nu het dichtste bij zijn. Ik denk dat alle slachtoffers al gestorven zijn, we kunnen enkel n og de stroomkring trachten te doorbreken

 71. Gaston, bij punt 5 is hetzelfde gebeurd als bij 4. Gaan jij en Eloise proberen de steen aan te raken met de speer. Jij had traangas van Jens gekregen.

  1. nu heb ik geen verstand van traangas maar hoe moeilijk kan het zijn. Ik volg Jens’s instructies en gooi het traangas tussen de mensen. Dan in volle spring naar de speer.

 72. Gaston gooi jij het traangas? Ik kan een mes naar een been gooien mochten de mannen dreigend naar ons worden. er ligt ten slotte een dode, dus uit noodweer kunnen we nu als nodig wel wapens gebruiken.

 73. Allen, de gele bliksemstraal raakt de theekoepel. De figuren in de lucht zijn inmiddels herkenbaar. Het zijn lijken, in allerlei staat van ontbinding. Ze vormen een lange sliert en steeds meer wezens materialiseren. Het zijn er al honderden. Uit de theekoepel hoor je enorm krijsen.

 74. ik wil alles doen om met de speren de stenen te ontladen. ik heb niet zo’n overzicht of me dit met behulp van Gaston, te doen maar ik kan wel indruk maken door mijn haar los te gooien, wat dan overeind gaat staan, en ik kan wel eng kijken..

 75. G+E: De wind staat goed, dus je durft het aan. Je spuit met traangas recht in de ogen van de soldaat. Je denkt eraan je adem in en ogen dicht te houden. Je ziet de soldaat dubbel slaan. Hij schreeuwt het uit van de pijn, begint te hoesten, en hij wrijft als een razende in zijn ogen. Hij ziet niets meer en is vooralsnog niet in staan iets te doen.
  De tweede soldaat schrikt en pakt grijpt in angst naar het geweer dat hij op de grond heeft neergelegd. Eloise gooit een mes. Ternauwernood raak, maar de soldaat pakt mis.

 76. dus dat ik naar die soldaten loop en in eerste instantie doe alsof ik bij de antourage hoor, en dan kan Gaston ze proberen uit te schakelen. Mochten ze al op ons letten. en als dat alles niet lukt, messen..

 77. Heleen, Jens springt weg. Jij raakt de steen goed. Er springt een stuk vanaf. Er sijpelt een soort van rood gas uit.
  Johanna, jij doet hetzelfde. Ook bij jou gebeurt hetzelfde. Rood gas, het doet denken aan verdampend bloed.
  Het doet pijn aan jullie armen.

  1. Ik pak de speer en ga de steen te lijf. Staat er nog een man in de buurt en ben ik nog bij machte om hem te doorboren met de speer dan zal ik dat niet nalaten. Een rood waas trekt voor mijn ogen. Wraak!!!!

 78. Eloise, jij krijgt een enorme oplawaai, alsof je je vingers in het stopcontact hebt gedaan.
  Gaston, Eloise is even van de kaart. De ene soldaat huilt zich de ogen bijna uit het lijf, de ander gaat er in doodsangst vandoor.

 79. G+E
  Eloise, Gastons haar staat recht overeind, het rookt een beetje. Je ziet de steen nog steeds gloeien. Maar jullie zien ook het geweer liggen.

 80. Au dat doet pijn. Maar we gaan door! Als we nog eens zo’n steen kapot willen maken moeten we het maar eens met een fles zwavelzuur proberen…

 81. ok! is hij nog bij kennis? neem jij de speer mee GAston, of is ie in stukjes? neem dan het grootste stuk mee. heb jij nog ander spul om mee te gooien? sluipen we snel op de laatste post af?

  1. ik laat de speer niet los; ik neem hem mee (of wat er nog van over is) Een speer is een prima ding om mee te gooien! Het geweer pak ik ook maar op. Het is wel niet mijn ding maar je kunt er desnoods mee dreigen.

 82. Heleen en Johanna, slag na slag slaan jullie scherven van de steen. Er verschijnen scheuren in.
  De lucht zindert van de spanning, de jachtstoet van doden begint lager te cirkelen.
  Jens, jij komt ook aanlopen met een zware hamer en beitel en slaat met enorme kracht op de steen in.

 83. ah het geweer! Gaston kun jij daar mee omgaan? ik heb wel eens geschoten maar ben niet echt bedreven. neem iig mee terwijl we naar de laatste post gaan .

 84. Gaston, zonder enige moeite steek je de soldaat door zijn lijf. En nog eens en nog eens. Je voelt geen voldoening, maar hij wordt stil.
  Eloise, je ziet het geweer liggen. Misschien kan je er iets mee. De steen heeft een aantal gaten waar je de loop in kunt steken…

 85. ok dan doe ik dat. ik houd wel iets van een jas die ik van een soldaat pak ervoor, zodat er geen scherven in mijn gezicht spatten.. ik zal het geweer in een gat steken en schieten. als me dat lukt.

 86. Gastion, je pakt het geweer van Eloise over. Je hebt een kogelvrij vest aan. Als je de loop in de steen steekt, en de trekker overhaalt klinkt een doffe knal. De steen begint te scheuren.
  Eloise haal jij je amuletten te voorscchijn? Je hebt de indruk dat je nu sterker bent dan de steen.

  1. ik kijk of er nog een gat is om in te schieten. Zo ik niets dan ga ik slaan met de kolf van het geweer in de hoop zwakke plekken te vinden en de steen verder op te breken.

 87. Als er geen soldaten in de buurt zijn kan ik wel mijn vest er zo’n beetje tussen houden zodat als er iets afspat we er zelf neit gewond van raken

 88. ok ja.. ik ga nu mijn amuleten pakken, en het zout, ik ga zout strooien in een pentagram om de steen heen, en leg de amuletten op de hoekpunten. en ik ga de essentie van de steen gebieden

 89. J+J+H. De steen breekt in twee stukken. Jullie hebben de indruk dat het onweer in intensiteit afneemt. Uit de ijskelder klinkt weer geschreeuw. Menselijker dit keer.

 90. Ondank de pijn en vermoeidheid, voel ik nieuwe krachten opkomen als ik denk dat die kreten van Titus zijn.
  Heb ik mijn inbrekerssleutelsetje bij me voor de boeien

 91. G+E. Ook bij jullie begint de steen het te begeven. Gaston, met bloeddoorlopen ogen, gaat als een razende tekeer. Slag na slag begint de steen verder te scheuren. Na het strooien van het zout en onder de handen van Eloise begint de steen letterlijk te bloeden.

 92. Jongens wat doen we. Hebben we een betonschaar? Kunnen we met de bus naar de theekoepel rijden om te proberen Titus te bevrijden? Of moeten we eerst het pentagram verder verstoren? En wat doen de lijken-wilde jacht ondertussen?

 93. Is er nu nog een steen die niet aangepakt wordt? wie van ons allen eht eerst klaar is kan die de laatste steen nog onschadelijk maken? het werkt wat we nu doen!

 94. Als ik zie dat de steen begint te bloeden begint de razernij me langzaam te verlaten. Deze steen hebben we overwonnen. Ik kijk snel om me heen. Zit er nog ammunitie in het geweer?

 95. J+J+H, jullie rennen met gereedschap naar de ijskelder.
  E+G. De steen smelt onder jullie handen. Hij begint te vervloeien alsof hij van een mengsel van bloed en aarde is gemaakt.
  Gaston, jouw razernij ebt tegelijk weg. Je voelt andere machten opzetten. Zwaarder dan bliksem, trager. Minder boosaardig.
  Eloise, je handen tintelen. De steen geeft zich gewonnen.

 96. Johanna. De bus kan het beekje niet over. Er ligt alleen een plank waarover jullie heen en weer kunnen lopen.
  Vanaf de heuvel bij de theekoepel zie je Roswitha Schillinger en drie officieren naar de heuvel kijken, en woedend in walkietalkies schreeuwen. Ze overleggen met elkaar.

 97. Allen, jullie hebben twee stenen vernietigd. De onweerstorm gaat even plotseling liggen als hij is opgestoken.
  Inmiddels zien jullie op verschillende plaatsen Duitse (Duits-achtige?) soldaten verdwaasd door de bossen struinen. Sommige praten in walkietalkies.

 98. Dan lopen we naar de koepel! Jens wat hebben we nodig als wapens?; betonschaar en Heleen’s “manicuresetje”en voor de zekerheid de ehbotrommel.

 99. Als het geweer nog is geladen schiet ik in de richting van Roswitha. Niet om haar te raken, zou mooi meegenomen zijn, maar om de aandacht te trekken. Enige reactie merkbaar?

 100. G+E lopen richting 1, waar de majoor staat. OM haar heen hebben enkele soldaten en twee officieren zich verzameld. Ze kijken verwilderd naar jullie.

 101. Gaston. Je schiet en trekt absoluut de aandacht. Ze bukken zich en verschuilen zich achter de steen. Je hoort een vrouwenstem bevelen krijsen.
  Heleen, het is je broer. Maar wat is hij veranderd. Hij heeft een grote zwarte baard, en een van zijn ogen mist, maar tegelijk straalt er een onaards licht uit.
  ‘Zusje. Je bent op tijd. Er is iets met mij gebeurd, en ik weet niet wat. Maar je moet me laten gaan, ik moet eerst mijzelf hervinden.’
  Hij heeft twee ijzeren boeien om zijn benen, losgerukt uit de kelder. Ze rinkelen. Hij loopt naar buiten. Er straalt licht uit hem. Hij is ook groter geworden, wel een kop. Jens is ineens niet eens zo groot meer in vergelijking met Titus.

 102. ehm,.. ik denk dat het een goed moment is om de politie te bellen, als de elektrische verstoringen al zijn opgehouden.. Misschien dat Gaston ze bezig kan houden. en misschien dat G zijn telefoonopname aan kan zetten voor als er tekst komt die hen impliceert en niet ons.

  1. Ik kijk met een schuin oog in de richting van de politieagenten die hier het terrein stonden te bewaken. Komen die kijken of denken ze nog dat dit allemaal bij de film hoort?
   Aan Eloise geef ik door dat ik denk dat dit een goed moment is om te bellen.

 103. Vertwijfeld sta ik stil. Het is Titus, maar toch ook weer niet. Ik durf eigenlijk niet dichter bij te komen. Maar maak je ook zorgen. Ik roep hem: hoe vind ik hem straks terug?

 104. oh nee, hij heeft Wodan al in zich! Hoe kunnen we dit ongedaan maken? Kunnen we Titus nog redden? Kunnen we Wodan vriendelijk vragen om te vertrekken, het is zo niet zijn tijd meer!.

 105. Volgens mij zit ons werk erop mensen. Zullen we zoveel mogelijk brokstukken van de twee stenen meenemen, dan kunnen die niet meer misbruikt worden. Ik weet niet zo zeker of ik dit kan uitleggen aan de politie.
  Jij zeker niet Gaston.

 106. Titus, misschien wil je in ieder geval een lift van ons om niet hier te hoeven blijven? Het busje staat daar ->. Waar wil je dat we je afzetten? Er gaat hier straks een heleboel politie zijn…

 107. Titus schudt zijn hoofd en knipoogt. ‘Nee zusje en mevrouw, ik kan mezelf wel redden. Er is iets in mij gevaren, maar ik heb het onder controle. Ik moet eerst mezelf hervinden. Dank je wel vrienden! Doe de anderen ook de groeten. Tot ooit.’
  Hij beent langs jullie heen, en daalt af naar het westen. Met een grote sprong springt hij over de beek en verdwijnt in de verte.

 108. De politie komt er aan! Willen we hier nog blijven? Ik weet nu niet hoe we Titus kunnen bevrijden van Wodan. Of voel ik een manier die Titus kan helpen?

 109. Verdrietig blijf ik achter. Er valt hier niets meer te doen. Titus is gered, hoop ik.
  Nu moeten wij snel wegwezen, voor politie e.d. vervelende vragen gaan stellen. IK ga er vandoor

 110. Mocht ik de sirenes horen dan besluit ik dat het tijd is geworden om er vandoor te gaan. Ik neem het geweer en de speer me: mijn sporen zullen hierop echt wel aanwezig zijn! Ik kijk rond wat de meest gunstige exit-route is.

 111. Als de politie ons nummerbord al heeft gezien kunnen we beter blijven. weggaan en achteraf moeten uitleggen waarom we weggesneakt zijn is lastiger dan blijven en de schuldigen aanwijzen. Maar als we ongezien weg kunnen komen is nu het goede moment.

 112. Wegwezen dan maar. Tactisch overleg in het busje en dan verspreiden. Even blijven opletten wat Roswitha uitspookt… Rustig rijden, Heleen. Het is niet zo dat we weg vluchten!

 113. Eloise, je zult het verder moeten uitzoeken in een seance, maar je eerste gevoel is dat Titus nog steeds menselijk is. Alleen heeft hij een restje van iets bovennatuurlijks in zich. Je hebt het idee dat jullie hier later meer van gaan horen.

 114. Jullie gaan naar het busjes, rijden door het weiland, en weten zonder opzien te baren te verdwijnen.
  Binnenkort een korte evaluatie van de operatie.

 115. prima, we vertrekken. ik wil een bad in heel zout water nemen thuis om al deze misselijkmakende energieen van me af te spoelen. wel voel ik me voldaan dat we erger hebben voorkomen.

 116. Dank weer voor jullie bijdrage. Vermoedelijk hebben jullie er vijanden voor het leven bij. Misschien ook iets anders 🙂 Hopelijk hebben jullie het naar je zin gehad.
  Nogmaals dank.

 117. Ik wacht nog even tot het busje veilig uit het zicht is verdwenen en er geen achtervolgers zijn. Dan begeef ik me naar het westen, zo’n beetje waar Titus heen is gegaan. Het belastend materiaal gaat mee.

 118. en ik heb kanten van mijn persoonlijkheid ontdekt die ik niet wist dat ik had…. Eng gewoon! Ik zal C, vertellen wat er zich heeft voor gedaan al heb ik niet precies gezien wat er met Titus aan de hand was. het belangrijkste is dat hij nog leeft.

 119. Beste mensen,

  Wat een heftige avond! Na een nacht onrustig slapen beginnen er allerlei vragen op te borrelen waarvan ik hoop dat we ze ergens in de toekomst kunnen beantwoorden. Ik ben maar begonnen met een lijstje:

  Roswitha c.s. hebben laten zien dat ze bereid zijn over lijken te gaan..
  (1) Maar wie waren die onfortuinlijken die op de hoekpunten geofferd werden, kunnen we daar iets over terugvinden? Waren dat onbekenden of gingen ze zelfs zo ver om bekenden/famile/geliefden te offeren?
  (2) Wat zien we terug in de lokale en landelijke pers. Of hoeveel wordt er in de doofpot gestopt?
  (3) Wat voor (machtige en relatief grote) organisatie zit hier achter met toch zeker een man of 20 of meer en wat zijn hun doelstellingen?
  (4) We hebben twee van hun vijf stenen weten te verwoesten, toch ben ik bang dat deze organisatie zo nodig nieuwe stenen gaat maken. Ogen en oren open voor diefstallen.
  (5) Ik stel voor dat we zelf ook eens gaan duiken bij Ganuenta (Bernard ga je mee?) om te kijken hoe makkelijk het is om aan dergelijke stenen te komen. Zag op internet dat er vlakbij Colijnsplaat een huisje te huur is bij (mini)camping ‘Mattenburgh’. Waarvan je waarschijnlijk direct uit de kust kan duiken…
  (6) Ik ben er zeker voor om ‘onze’ steen ook van zijn lading te ontdoen.
  (7) en misschien kunnen we ons voorbereiden hoe we dit soort artefacten in het vervolg makkelijker te lijf kunnen gaan. (Zuur lijkt me nog niet zo’n slecht idee), maar mogelijk heeft Eloise betere of aanvullende ideeën .

  Titus…
  (8) Ik realiseer me dat we hem zo hebben weg laten gaan zonder hem een telefoon of zo mee te geven om hem te bereiken.
  (9) Hij is duidelijk niet zichzelf als hij alleen zijn zusje herkende…. Ik stel voor dat we alle media en wat we ook aan kanalen hebben goed in de gaten houden op tekenen van leven van hem.
  (10) terwijl we ondertussen ons gaan bezinnen op exorcitie-rituelen…

  Met vriendelijke groeten,
  Johanna

 120. Hallo Johanna,

  Goed om van je te lezen, en bedankt voor deze lijst. Goede vragen, stuk voor stuk het uitzoeken waard 🙂
  Vraag 2 is voor de korte termijn al interessant, ik zal de media in de gaten houden en erover berichten. Vraag 5 vind ik in het bijzonder leuk, zeker de opvallende campingnaam, omdat dit weer een extra spoor voor de toekomst kan betekenen.
  Voor de verwerking van wat ons is overkomen zal ik proberen binnenkort enkele vragen al te beantwoorden. De andere vragen zijn ook iets wat in de toekomst tot nieuwe verwikkelingen kan leiden; ik houd ze zeker in gedachten.

 121. Allen, ik zie net dat mijn poging gisteren om een tweede filmpje (toegang tot de ijskelder) op de site te plaatsen niet gelukt is. Misschien door onze drukke bezigheden, soms ging het bij mij wat met vertraging. Maar voor de volledigheid heb ik het filmpje er toch maar even bij gezet.

 122. Hallo allen,

  De afgelopen dagen heeft er niets over het voorval op Mattemburgh in de reguliere media gestaan. Wel op social media, waar een aantal bezoekers aan de orangerie en anderen in de omgeving berichtten over de geweldige vuurwerk- en lasereffecten die er zijn geweest bij filmopnames.
  Navraag bij de beheerder leert dat er wel sprake is geweest van een tragisch ongeval op de set, waarbij helaas een medewerker door ondeskundige omgang met van vuurwerk om het leven is gekomen. De politie heeft onderzoek gedaan, maar deelde de conclusie dat er sprake is geweest van een samenloop van omstandigheden, waardoor een grote hoeveelheid pyrotechnisch materiaal ten onrechte bij elkaar is opgeslagen en ongecontroleerd tot ontploffing is gekomen. De buitenlandse medewerker is kort daarna gerepatrieerd naar het buitenland. Nee, er was verder geen aanleiding om de tenten op het terrein te onderzoeken, vond de burgemeester, in zijn functie van hoofd openbare orde en veiligheid. De filmopnames zijn direct na het tragische ongeval stilgelegd, en de filmploeg is kort daarna weer naar het buitenland afgereisd.
  ‘De burgemeester respecteert uiteraard deze beslissing van de filmmaatschappij, maar heeft goede hoop dat de opnames in een later stadium zullen worden hervat en heeft er alle vertrouwen in dat, ondanks deze trieste tegenslag, het landgoed later alsnog het decor zal vormen van een epische film die onze gemeente in al zijn historische pracht op de kaart zal zetten’, aldus een woordvoerster.

 123. Beste vrienden,
  ik wil hierbij mijn excuses maken voor mijn abominabele gedrag tijdens het ritueel. Laat ik zeggen dat het me te veel werd en ik instinctief begon te reageren omdat ik de stress niet meer aan kon. Mea culpa! Ik ben sindsdien langs een psychiater geweest en heb me verdiept in aikido om mijn innerlijke rust te vinden. ik hoop dat dit mijn uitspattingen helpt te onderdrukken. Nogmaals excuses en weet dat ik er alles aan doe om het in de toekomst te voorkomen.

 124. Beste vrienden, nu dat het Joelfeest van deze winter bijna achter de rug is, wens ik jullie allen een verheven en toch ingetogen 2020 toe. Ik ben verheugd te melden dat mijn energie weer geheel teruggekeerd is, en als er nog iemand kostenloos van mij een sceance wil voor de gemoedsrust, ben je van harte welkom.

  1. Beste Eloise en andere vrienden,

   Het is veel te lang geleden dat ik wat van me heb laten horen, maar het bericht van Eloise is een mooie aanleiding om hier kort weer iets te schrijven. Het is inmiddels al bijna een jaar na onze bijzondere belevenissen; ik hoop dat jullie de eventuele nasleep ervan goed doorstaan hebben. Het doet mij goed om te lezen dat Eloises energie terug is, en ik dank haar zeer voor het mooie aanbod.
   Sinds ons gezamenlijke avontuur heb ik helaas niet meer vernomen van Titus, maar ik koester nog steeds hoop dat we op de een of andere manier weer van hem zullen horen.

   Voor nu wens ik jullie het beste voor 2020 toe. Graag tot ziens, in levende lijve of online!
   Roderick Avezaath

Reacties zijn gesloten.