Grand café Burgerzaken

3. Leidse ontzetting

Dossier Deemsterland / aflevering 3

Het miezerde een beetje afgelopen vrijdagavond. Jens, Gaston en Heleen hadden opnieuw in grand café Burgerzaken afgesproken. Ze hadden elkaar veel nieuwe ontwikkelingen te melden.

Heleen had ontdekt dat iemand van de huishouding in Mattemburgh, toen nog in het bezit van haar ouders, had gesproken over een pompbak. Het was de Vlaamse benaming voor de oude zwarte hardstenen gootsteen in het landhuis. Hoewel kapot en ongebruikt stond dat ding vermoedelijk nog steeds in de kelder en was de granieten bekasting ervan opzij te schuiven. Heleen had het plan opgevat om er binnenkort een kijkje te gaan nemen.
Gaston was regelrecht uit het Rijksmuseum van Oudheden gekomen. Hij vatte kort zijn bevindingen samen, want hij was plan binnenkort verder te gaan met zijn naspeuringen. De foto bij de brief aan Titus was volgens hem van een Nehalennia-altaar, maar meer informatie was er niet over te ontdekken omdat de inventarislijst van het museum uit 1930, het jaar van de diefstal, sinds die tijd zoek was. Vreemd, vond Gaston, want juist toen werd de inventaris nauwgezet bijgehouden wegens onverklaarbare vermissingen van andere artefacten in de periode precies voor de diefstal.
Heleen hoorde van de inmiddels van verlof teruggekeerde barkeeper van Burgerzaken, Ton de Wagt, dat deze niet wist hoe de schrijver van de brief aan Titus heette, maar kreeg wel een persoonbeschrijving van hem. Ook kon ze een tweede brief inzien, die op donderdag door dezelfde man was achtergelaten. Het was een poging om opnieuw een afspraak met Titus te maken, om het beeldje aan hem te kunnen verkopen.
Intussen ontdekten Gaston en Jens dat een vrouw dicht bij de uitgang van het grand café zat en probeerde het gesprek tussen Heleen en De Wagt in de gaten te houden. Ze had kortgeknipt bruin haar en droeg een duur mantelpakje. Jens zag nog net voordat de vrouw de gelegenheid verliet, dat ze een foto van Heleen op haar mobieltje had staan. Gaston achtervolgde haar tot ze werd opgepikt door een stevige man van een jaar of vijfendertig met een zware donkerblauwe BMW, en noteerde het kenteken. Later spraken Heleen, Jens en Gaston af om binnenkort naar Hotel Nieuw Minerva te gaan, en naar de plaats waar de onbekende man op 21 december Titus had willen ontmoeten.
Zoals gebruikelijk is een integrale verslaglegging van de belevenissen van het onderzoeksteam hieronder te vinden.

Brief 3 aan Titus Karsten

R.P. Avezaath

R.P. Avezaath

Secretaris van het Heimdal genootschap. Regelaar. Ambtenaar bij een middelgrote gemeente.

97 gedachten over “3. Leidse ontzetting”

 1. Beste mede-onderzoekers,
  Goed dat wij elkaar vandaag weer treffen hier bij Burgerzaken! Voordat ik zo met Ton de Wagt in gesprek ga, kan ik even kort melden wat ik te weten ben gekomen over de pompbak.
  Mijn ouders konden zich uiteindelijk nog wel het één en ander herinneren hierover. Iemand die bij ons in de keuken werkte kwam uit België, net over de grens. Zij zong regelmatig het versje. Het leek soms wel alsof ze mijn vader daarmee een hint wilde geven dat de oude gootsteen in de kelder kapot was. Titus heeft het versje ook opgepikt en hij zong het ook af en toe. Inmiddels was er al lang een moderne gootsteen in de keuken geplaatst, dus deze oude pompbak werd niet meer gebruikt en repareren vond mijn vader onzin. Hij heeft een keer het binnenwerk laten verwijderen en de afvoer laten afsluiten, omdat het zo stonk. Hij herinnerde zich nog dat de granieten omkasting met heel veel moeite naar voren kon worden geschoven. Toch wilde hij de oude pompbak ook niet verwijderen omdat deze deel uitmaakte van de geschiedenis van het landhuis. Voor zover hij weet staat de pompbak er nog steeds, als deel van de originele inventaris, die volgens het overdrachtscontract, niet veranderd mocht worden.
  Het lijkt me dat het wel iets moet betekenen dat Titus een foto van Mattemburgh met dit rijmpje in het dossier bewaarde. Zoals Johanna ook schrijft, het landgoed ligt dicht bij Zeeland en de Oosterschelde.
  Ik overweeg daarom binnenkort naar Mattemburgh te reizen.
  Verder ben ik erg benieuwd naar jullie resultaten!

 2. Hallo allemaal! Welkom bij de volgende fase van het onderzoek, fijn dat jullie erbij zijn. Ik zie dat Heleen er al is en ga nu eerst haar bericht lezen. Als ik het goed begreep is Gaston ook aanwezig. Benieuwd ook hoe het bij hem gegaan is.

 3. Goed idee Gaston, om even wat te drinken bestellen. Ik neem ook wat. Is het je gelukt om bij het RMO langs te gaan en iemand te spreken te krijgen?

 4. Fijn ook dat er weer een nieuwe onderzoeker lid is geworden van ons gezelschap. Welkom Johanna. Erg interessante informatie over Nehellenia heb je inmiddels gevonden, dit lijkt mee een zeer relevant aanknopingspunt. Zoals hierboven geschreven, zie ik mogelijk een verband met de ligging van Mattemburgh.

 5. Ha allemaal,
  ik ben er zeker van dat de steen op de foto een Nehalennia steen is. Wat ons dat verder brengt, daar ben ik nog niet achter. Mooi museum trouwens.

 6. Om te beginnen een korte samenvatting van het onderzoek van Gaston in RMO. Hij kreeg met enige moeite een assistentconservator te spreken. Hij zou een en ander uitzoeken, en eind van deze middag wist hij het je wat te vertellen. Veel tijd had hij niet…

 7. Er is inderdaad een inbraak in 1930 geweest, maar de inventarislijst rond die datum is niet compleet. Het was wel op de afdeling Nederland in de laat-Romeinse tijd. Verder liet hij zich ontglippen dat dat vreemd was, want hij kwam ook tegen dat de conservator niet lang voor 1930 constateerde dat allerlei nieuw geleverde artefacten misten, en scherp erop is gaan letten dat alle binnenkomende vondsten direct geregistreerd werden.

 8. Toen de assistent merkte dat hij dit eigenlijk niet had mogen melden, sloeg hij dicht. Je had de indruk dat hij meer kon vertellen, maar hoe je ook aandrong, hij hield zijn mond. Kort erna sloot het museum. Misschien kom je op een andere manier later meer te weten.

   1. Ja, dat moet lukken. Je hebt een boek gezien in de bibliotheek van het RMO, met de geschiedenis van het museum. Waarschijnlijk staat het daar wel in.

    1. de volgende dag ga ik spitten in de bibliotheek van het RMO. Ik probeer meer te vinden over de inbraak van 1930, wie de conservator was in die tijd en of die nog wat “persoonlijke” aantekening (o.i.d.) heeft achterlaten. Mochten er opmerkingen zijn van zijn collega’s en opvolger(s) dan ben ik daar ook zeer in geïnteresseerd.

 9. Ik vertel Ton dat ik de zus van Titus ben en dat ik op zoek naar hem ben. Ik vraag wanneer hij (Ton) Titus voor het laatste gezien of gesproken heeft en waarover.

  1. Heleen, nee Ton heeft Titus nooit gezien. Een man had een brief voor hem achtergelaten, begin van de middag van de 21e, met een aardige fooi en gezegd dat ene meneer Karsten de brief zou ophalen. Ton moest van de man erop letten dat het wel een meneer Karsten was die de brief meekreeg.

 10. Heleen, de man die de brief bracht heeft geen naam genoemd. Ton kan hem wel beschrijven: niet al te grote man, aan de uitspraak te horen wel een Leidenaar, maar aan zijn uiterlijk te zien, niet iemand die in grand café’s vertoeft. Eerder goedkope kroegen of op een stoeltje in de zon voor zijn huis, met een blikje bier in de hand.
  Jens, nee helaas, je kan geen goede indruk van Ton krijgen. Het enige wat je opvalt, is dat hij wat schichtig kijkt…

  1. Ik “scan” Burgerzaken eens rustig; zitten er mensen die aan de omschrijving voldoen? Of iemand die iets te veel interesse heeft voor Heleen (en Ton)?

 11. Ik heb de indruk dat Ton nog niet alles verteld heeft. Ik glimlach lief en gooi mijn charmes in de strijd. En biedt hem sowieso ook een lekker drankje aan…

  1. Heleen, Ton smelt een beetje. Tja, zijn zus kan hij het wel vertellen. Er ligt een nieuwe brief voor meneer Karsten, gisteren door dezelfde man gebracht. Hij had Ton bezworen dat die de brief echt alleen aan meneer Karsten mag geven.

  1. Jens: Misschien heeft ze je door, want ze draait zich om naar het het raam, zodat je haar gezicht niet goed kunt bekijken. Het lukt je daardoor wel op haar telefoon te kijken. Ze heeft een foto van Heleen gemaakt.

   Gaston: Ja, hoewel het café nogal langgerekt is, zie je een achteruitgang. Hij staat niet open. Wat natuurlijk niet vreemd is dit seizoen.

  1. Jens, dat lukt gedeeltelijk. Ze kan niet anders dan naar je kijken. Ze heeft kortgeknipt bruin haar, een duur mantelpakje, en veel mascara en andere gezichtsverfraaiing. Ze kijkt je echter nogal verstoord aan.
   ‘Nee, dank je. Ook al ben je lang en breed, ik hoef niets van je te drinken. Lief van je, maar nee. Bovendien moet ik weg.’
   Ze staat op.

   1. misschien is het handiger als ik haar volg en niet Jens. (ik ben wat kleiner en nondiscripter). Ik sta rustig op en probeer haar te volgen. Ik maak Jens duidelijk dat ik achter haar aan ga.

 12. Gaston, net als je dat overweegt, staat de vrouw op, gooit een bankbiljet op haar tafeltje en trekt haar bontmantel aan, en loopt enigszins gehaast naar buiten.

  Heleen: hij overhandigt je de brief.

 13. Nieuwe poging Heleen, de brief blijkt niet helemaal getoond te worden. De tekst luidt:

  Meneer Karsten,

  Uw was niet op onze afspraak. Omdat uw zo graag het beeld wil hebben wil ik uw een laatste kans geven. Kom binnekort hier weer langs, dan licht er een nieuwe brief met datum en lokc plaats.
  Maar deze keer is het wel drie duizend euros. Ik laat me niet gratis naaien. En anders weet ik uw wel te vinden.

  Nog wel een vriend.

 14. Gaston, ze gaat de Breestraat in en begint meteen te bellen. Je kunt haar vrij eenvoudig volgen, en loopt een minuut of vijf achter haar aan. Ze verlaat het centrum van de stad. Als je Leiden niet kent, begin je vermoedelijk wel een beetje je gevoel voor richting kwijt te raken.

  1. ik ben niet heel erg bekend in Leiden. Een jaar of 10 geleden kwam ik hier 3 keer per jaar maar dan alleen in het centrum. Maar dat weerhoudt me niet haar te volgen.

 15. Heleen, hmmn. Okee, Ton kijkt om zich heen of de eigenaresse jullie gesprek niet gehoord heeft, en stemt daarna toe. Hij zweet nog steeds een beetje 🙂

 16. Gaston, ze komt bij een grotere weg, waar een auto komt aanrijden. Een dikke BMW. Hij stopt bij het trottoir. Een stevige man van een jaar of vijfendertig stapt uit en kijkt goed om zich heen. Ik neem aan dat je haar onopvallend gevolgd bent?

 17. Ik merk dat Gaston niet meer aanwezig is. Jens vertelt me dat hij een onbekende vrouw achterna is gegaan, die meeluisterde en foto’s nam. Ik ga met Jens in een stil hoekje zitten waar we de boel goed kunnen overzien

 18. Ik luister naar Heleen en vertel over de vrouw en dat Gaston haar nu volgt. Is het een idee, vraag ik aan Heleen en later aan Gaston, om nog even snel naar Hotel Restaurant Nieuw Minerva te gaan?

  1. ik neem aan dat zij instapt en de BMW weer doorrijdt. Dan zit er weinig anders op dan weer naar Burgerzaken te gaan. Waar was dat ook al weer?

 19. Met Jens bespreek ik de mogelijke vervolgacties. We kunnen naar het punt waar de onbekende man met Titus zou hebben afgesproken (hoek Hadewijchlaan en Kenauweg, bij de A44 – maar dan hebben we een auto of taxi nodig want niet bereikbaar met ov. We kunnen ook naar het Hotel Nieuw Minerva.
  Ik stel voor om maandagavond met de auto naar Leiden te gaan en beide plekken te bezoeken

 20. Oei, het is al negen uur. Misschien beter nu even af te ronden en een nieuwe afspraak te maken. Ik vond Gastons eerdere idee om Nieuw Minerva te bezoeken wel een goed plan. Dat kan hij of ik misschien ook buiten een sessie om. Om zien we daar gevaar in?

 21. Gaston, er staan gelukkig wat bordjes met looprichtingen. De Breestraat is snel teruggevonden en Burgerzaken ook. Er zitten twee mensen heel blij op je te wachten.

 22. Jens, jou stuur ik binnenkort apart wat informatie.
  Gaston, idem voor jouw over het museum. Er komt vermoedelijk ook meer in de gewone berichten te staan. Heleen, als je alleen naar Mattemburg gaat, dan hoor ik dat wel via een losse reactie buiten deze sessie om, hoop ik?

 23. Het is natuurlijk privacygevoelige informatie, maar ik kan kijken of ik het kan achterhalen via een oud-collega die nu bij de RDW werkt

 24. Ik ga inderdaad binnenkort naar Mattenburgh en zal je vanzelfsprekend dan op de hoogte brengen via de mail. Het is nogal een reis, ik moet kijken wanneer ik die tijd kan vrijmaken

 25. Een zes is goed. In dit geval heeft jouw contact die mogelijkheden. Vraag me zonodig over een tijdje nog even naar de uitkomst van de naspeuring van je ex-collega.

 26. Wat mij betreft was het dit weer voor vandaag. Dank weer voor jullie aanwezigheid.
  Zelf kan ik de komende dagen niet een sessie ondersteunen, maar ik wil wel regelmatig jullie losse reacties beantwoorden, indien nodig. Het lijkt me wel leuk om binnenkort weer een nieuwe afspraak te hebben, maar dat hoeven we niet meteen te regelen.
  Voorstellen nu of later zijn welkom, dan kijk ik naar mijn agenda. Anders doe ik binnenkort een voorstel. Hopelijk kunnen jullie ook weer.

 27. Prima, dan kijk ik ook in mijn agenda, en laat dan wat van me horen. Ik ben er graag weer bij.
  PS Dan zet in mijn via-via contact nog niet in, maar hoor eerst wel wat Heleen kan achterhalen bij het nummerbord. Mijn contact vraagt altijd om een wederdienst of een betaling…

 28. Gaston, mee eens, het liep nu al heel wat soepeler en sneller. Ook beter op elkaar ingespeeld denk ik. Ik vond het in ieder geval een genoegen.
  Heleen en Jens, ook jullie bedankt, het was leuk.
  Ik ga nu afsluiten. Dit forum blijft wel open voor nabranders natuurlijk 🙂

 29. Hallo allemaal, er zijn nog een paar open eindjes. Misschien zijn er wel zaken waarmee ik aan de slag kan gaan.
  Is er al iets bekend over het kenteken?

  Gaston had het idee om naar hotel Nieuw Minerva te gaan, zoals gezegd wil ik eventueel wel mee. Misschien hoeft het niet een uitgebreide onderzoekssessie te zijn, en is het voldoende als ik aangeef wat ik ongeveer wil doen. Wie ik spreek, en wat voor vragen ik zou hebben. Desnoods verdeeld over meerdere reacties en meerdere tijdstippen.

  En in de nieuwe brief van de staat een voorstel voor een nieuwe afspraak met Titus. Zie plaatje bovenaan bij het bericht. Heeft Heleen daar al iets over gehoord, en zo ja, gaan we dan met zijn allen? Of gaat er iemand al eerder kijken? Ik durf daar wel alleen heen. Maar gezelschap is welkom natuurlijk 🙂 Ook van de nieuwe leden trouwens.

  1. Waarde Jens en anderen,
   er zijn inderdaad nog genoeg open eindjes en er is genoeg werk aan de winkel. Sommige zaken kunnen we het beste als groep afhandelen maar kleine zaken kunnen ook solo worden gedaan. Zeer binnenkort zal ik aan jullie mede delen wat ik in het RMO te weten ben gekomen. Dat gekoppeld met de informatie van Johanna werpt wat meer licht op de zaak. Maar als je tijd hebt om wat te doen: ik heb er geen bezwaar tegen als je *zelf* langs Nieuw Minerva gaat (of je moet denken dat dit een grote klus is dan ga ik graag mee). Mogelijk is daar nog informatie van/over de heer Karsten te vinden. Wie weet zijn andere mensen ook naar hem komen informeren (de dame van de BMW? of onze Leidenaar met wie hij een afspraak had?) Het is zeker een bezoekje waard. Dus ga op onderzoek uit als je denkt dat je dit alleen af kan of laat anders weten als je gezelschap wilt hebben.

   1. Prima plan. Ik ga dan inderdaad een dezer dagen zelf bij Nieuw Minerva langs, maar jouw input is altijd welkom – en die van anderen ook. Zijn er nog bijzondere zaken die jullie willen weten? Ik wil in ieder geval eerst van een afstandje even rondkijken, en daarna de eigenaar aanspreken. Heeft Titus nog iemand gesproken? Hoe gedroeg hij zich? Wanneer is hij voor het laatst gezien?

   2. Jens en Gaston, dit lijkt me een goed idee.
    Ik probeer vanavond een nieuwe pagina te plaatsen, want ik heb inmiddels meer informatie via e-mail ontvangen, over de losse eindjes die Jens noemt. Onder meer over de auto. Ik stuur Jens nog even een apart berichtje over de lokatie waar Titus een afspraak zou hebben gehad en neem dat ook nog op in het bericht. Dan kunnen jullie daar dan onder reageren.
    Daarnaast wil ik kort daarna ook een pagina plaatsen over Nehalennia en het Rijksmuseum. Daar heb ik ook al veel informatie over, die misschien via reacties nog aangevuld kan worden door diverse personen, waaronder Johanna en Gaston. Dus tot snel op de nieuwe pagina’s.

 30. Dag Jens,
  Helaas heb ik nog niks van Ton gehoord over een brief met een nieuw afspraak van Titus met ‘een vriend’. Ik wacht dat nog even af.
  Over de BMW heb ik contact gehad met mijn kennis bij de RDW. Het is een opvallend dure en robuuste SUV (standaarduitvoering kost 158.000) en vrij nieuw (april 2018). Opvallend is dat overige informatie afgeschermd is, bijv. over eigenaar, status (gestolen of niet), evt. boetes, enz. Dat gebeurt eigenlijk alleen in bijzondere beveiligingssituaties, zoals bij koninklijk huis, ambassadeurs, dienst persoonsbeveiliging. Wat moeten we daaruit concluderen?
  Ik ben van plan om vrijdagmiddag naar Mattemburgh af te reizen om daar onderzoek te doen. Is er iemand die mee wil, bijv. Johanna?

Reacties zijn gesloten.